Economie

Kritische ECB-bestuurder Lautenschläger vertrekt twee jaar eerder

25 september 2019 20:58
Getty

Twee jaar eerder dan eigenlijk de bedoeling was stopt Sabine Lautenschläger als bestuurder bij de Europese Centrale Bank. Die opmerkelijke stap maakte ze vandaag bekend aan voorzitter Mario Draghi. Het is bekend dat ze geen voorstander is van diens beleid, maar of dat er iets mee te maken heeft is onbekend.

De Duitse zit al sinds 2014 in het bestuur van de centrale bank, maar 31 oktober stopt ze ermee. Ook stopt ze als lid van de toezichthoudende raad en als vicevoorzitter van het Single Supervisory Mechanism. Dat houdt toezicht op bijna 120 grote banken in de eurozone.

Kritiek op beleid Draghi

Lautenschläger is geen voorstander van het hervatten van het opkoopprogramma van de ECB. Scheidend ECB-president Draghi wil daarmee opnieuw de economie in de eurozone aanzwengelen. Ook was ze eerder kritisch op het ruimhartige monetaire beleid van de ECB.

Draghi bedankt haar voor haar inzet voor Europa en noemt haar een belangrijke pijler van de bankenunie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Draghi: kritiek van Klaas Knot op ECB-beleid kan schadelijk zijn

Stoelendans

Verder werd bekend dat Italië Fabio Panetta naar voren heeft geschoven als vervanger van Benoit Coeure. De termijn van de Fransman loopt eind dit jaar af. Panetta zou de enige kandidaat zijn. De benoeming moet nog wel door het Europese Parlement worden goedgekeurd.

Met de aanstelling van Panetta zou Italië zijn zetel in het ECB-bestuur weer bemachtigen. Die raakt het kwijt als gevolg van het vertrek van Draghi op 31 oktober. De Italiaan wordt opgevolgd door Christine Lagarde uit Frankrijk.

Panetta is momenteel directeur-generaal van de centrale bank van Italië. In 2014 kreeg hij zitting in de toezichthoudende raad van de ECB.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van