Medewerkers in de gehandicaptenzorg hebben voortaan het recht onbereikbaar te zijn op vrije dagen. Het recht is voor het eerst vastgelegd in een cao, zegt vakbond FNV. Het moet een betere werk-privébalans opleveren voor werknemers, maar er moet ook ruimte blijven voor noodgevallen.
Volgens de vakbond moeten werknemers in de gehandicaptenzorg meer zeggenschap krijgen over hun werktijden. Daar hoort volgens vakbondsbestuurder Karim Skalli ook bij dat je niet steeds de druk voelt om je telefoon of pc in de gaten te houden op je vrije dag omdat je baas of collega iets wil.
"Zo is de kans groot dat je privé continue met je werk bezig bent. Dat veroorzaakt stressklachten", aldus Skalli. Volgens hem is de werkdruk in de sector erg hoog, omdat er een tekort is aan personeel. "Mensen worden teveel benaderd. We zien daarom ook het ziekteverzuim stijgen."
Houvast bieden
Uiteindelijk maken medewerkers zelf de keuze of ze bereikbaar zijn of niet. Het recht vastleggen in de cao moet vooral houvast bieden aan die groep die zegt veel hinder te ervaren, weet Skalli. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de leden.
FNV-lid Tosten, die liever niet met achternaam in de media komt, is werkzaam in de gehandicaptenzorg en blij met het recht. "Het is belangrijk dat ik vanaf nu gewoon met mijn kinderen bezig kan zijn, zonder dat mijn werk continu aandacht vraagt."
Torsten ervaart veel werkdruk in de sector, wat vaak lastig te combineren is met een gezin. "We worden vaak gevraagd om extra te komen werken, omdat er gaten zijn in het rooster. Ik denk dat het recht op onbereikbaarheid gaat helpen om meer rust te creëren. Al is nog niet helemaal duidelijk hoe dit er in de praktijk uit gaat zien.
Het is geen plicht
Het akkoord is ook ondertekend door werkgevers in de sector, de vakbond denkt dan ook dat het recht door hen zal worden nageleefd.
Werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) sluit zich hierbij aan. "Deze maatregel past bij goed werkgeverschap", zegt woordvoerder Johan van Ruijven.
Tegelijkertijd gaat het om een recht, geen plicht, benadrukt hij. "Hoe strak je het hanteert is aan zowel de werkgever als werknemer, in goed overleg."
Flexibiliteit inherent aan zorg
Werkdruk is een belangrijk punt geweest in de onderhandelingen, zegt VGN. Een werknemer kan daarom altijd beroep doen op zijn rechten, maar er is ook ruimte voor overleg en bijvoorbeeld noodgevallen. "De praktijk is complex en flexibiliteit is inherent aan dit vak", aldus Van Ruijven.
Er is meer animo voor een onbereikbaarheidsregel. De PvdA bijvoorbeeld vindt dat alle werknemers het recht moeten krijgen om buiten werktijd onbereikbaar te zijn.
Veel werkgevers zijn niet enthousiast over dat soort plannen en zien meer in een maatoplossing.