Economie

Steeds minder vervuilende vrachtwagens op Nederlandse wegen

25 september 2019 07:40 Aangepast: 25 september 2019 07:44

Vrachtwagens op Nederlandse wegen worden steeds minder vervuilend. Inmiddels wordt bijna 60 procent van alle ritten gereden met een vrachtwagen met een Euro 6-motor. Dat is de nieuwste en relatief schoonste klasse verbrandingsmotor.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Een Euro 6-motor stoot 97 procent minder stikstof uit dan een oude motor van de klasse Euro 1. In 1992 werd met Euro 1 voor het eerst een Europese norm gesteld voor de uitstoot van schadelijke stoffen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Ducktrain tot duwboot: elektrisch goederentransport in opmars

Sindsdien zijn die regels steeds aangescherpt. Voor motoren die sinds 2013 op de markt zijn gekomen geldt Euro 6. Die stoten al de helft minder fijnstof uit dan de Euro 5-motoren van 2008. 

De Euro 1, 2, 3 en 4-vrachtwagens zijn volgens het CBS bijna van de weg verdwenen. In 2010 waren ze nog goed voor meer dan de helft van alle ritten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ook buitenlandse trucks moeten hier aan milieunormen voldoen'

Vrachtwagens met een Euro 6-motor worden vaker gebruikt voor lange ritten dan voor korte stukken. Bijna 90 procent van de ritten van Nederlandse transportbedrijven die internationaal opereren, gaat naar Duitsland of België.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van