De Britse premier Boris Johnson is het 'helemaal oneens' met het besluit van de Britse hoogste rechter om zijn schorsing van het parlement terug te draaien. Toch zal hij het besluit respecteren, zei hij. Ondertussen lijkt hij van plan om het parlement toch opnieuw te schorsen.
Het Britse parlement gaat morgen weer aan de slag, na het vonnis van de hoogste Britse rechter dat Boris Johnsons schorsing van het parlement in strijd met de grondwet is.
Een forse tegenslag voor Johnson, die in New York is. Hij is daar voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
Parlement weer bijeen
Johnson had het Britse parlement buitenspel gezet door de Britse troonrede, de Queen's Speech, te plannen op 14 oktober. Tot die tijd wordt het parlement dan met verlof gestuurd. Tegen die politiek gemotiveerde zet werd met twee rechtszaken geprotesteerd.
Vandaag oordeelde het Hooggerechtshof dat die bezwaren gegrond zijn, volgens de hoogste Britse rechter is Johnsons besluit onwettig. En dus is de schorsing opgeheven.
Positie Johnson
Zijn positie is door het historische vonnis wel wankeler geworden, vertelt correspondent Anne Saenen. "De oppositie staat al weer te rammelen aan de deuren van het parlement, zij willen zo snel mogelijk debatteren over de brexitplannen van Johnson."
Het Britse Lagerhuis komt volgens voorzitter John Bercow morgen om 12.30 uur (onze tijd) voor het eerst sinds 9 september weer bijeen.
Parlement opnieuw naar huis?
Ondertussen lijkt Johnson van plan om het parlement opnieuw naar huis te sturen. "Ik denk echt dat er een goede reden is om toch verder te gaan met de Queen's Speech en dat zullen we doen", zei hij.
Volgens hem hebben de rechters de mogelijkheid om dat te doen helemaal niet uitgesloten. En in de aanloop naar zo'n speech wordt het parlement altijd naar huis gestuurd.
'We verlaten de EU op 31 oktober'
Verder blijft Johnson ervan overtuigd dat de Britten op 31 oktober de EU zullen verlaten. "Ik zal eerlijk tegen je zijn, het is niet veel gemakkelijker gemaakt door dit soort dingen in het parlement of in de rechtbanken. Uiteraard is het tegen deze achtergrond niet veel gemakkelijker om een deal te sluiten. Maar we gaan door en doen het", zei hij tegen een verslaggever van Sky News.
Wat voor brexit krijgen de financiële markten nu?
Wat voor brexit krijgen de financiële markten nu?
