Economie

Koudere lentemaanden zorgen voor hogere CO2-uitstoot

23 september 2019 08:44 Aangepast: 23 september 2019 09:04
Beeld © ANP Foto

De CO2-uitstoot in Nederland was in het tweede kwartaal 2,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt door de relatief koude april- en meimaand, waardoor we de verwarming in ons huis wat meer opstookten.

Gecorrigeerd voor het koude weer kwam de CO2-uitstoot juist 1,3 procent lager uit.

Meer aardgas, minder steenkool

Met name huishoudens en dienstverlenende bedrijven stookten meer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De CO2-uitstoot van huishoudens lag in het tweede kwartaal 13 procent hoger dan in 2018; voor dienstverlenende bedrijven was dat bijna 17 procent.

In de transportsector nam de CO2-uitstoot toe met 1,5 procent. Positieve uitzondering is de zeevaart, daarin daalde de uitstoot. De landbouw en industrie kenden eveneens een toename, al was die geringer met 0,4 procent.

Energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer stootten 3,8 procent minder CO2 uit in het tweede kwartaal. Dit komt doordat elektriciteitsbedrijven meer aardgas en minder steenkool inzetten om elektriciteit op te wekken. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij steenkool.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Tui stopt met vluchten naar Parijs vanwege CO2-uitstoot

Bij lange na niet gehaald

Eerder deze maand bleek dat de uitstoot van broeikasgassen (koolstofdioxide, methaan en lachgas) vorig jaar met 2 procent gedaald is ten opzichte van 2017. Op zich goed nieuws, maar niet genoeg om de doelstellingen uit het Nederlandse Klimaatakkoord te halen.

Daarvoor moet de CO2-uitstoot in 2030 met de helft zijn gedaald. Wordt de daling van de afgelopen jaren doorgetrokken, dan wordt dit bij lange na niet gehaald. Extra inspanningen zijn dus nodig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`