Economie

Britten leveren geheim, informeel brexitplan in bij de EU

19 september 2019 14:38
De Britse premier Johnson met zijn adviseur Roy Sefa-Attakora tijdens een rondetafelgesprek vorige week in Londen. Beeld © Getty

De Britse regering heeft voor het eerst tijdens het premierschap van Boris Johnson een plan op papier gezet om de brexit-impasse te doorbreken. In het plan zou mogelijk een eerste idee geschetst worden om de backstop te omzeilen, maar wat er precies in staat blijft voorlopig geheim.

De documenten worden 'non-papers' genoemd. Dat zijn informele documenten waarin de positie van een regering wordt geschetst. Het is dus nog geen formeel plan of voorstel, maar het kan het startpunt zijn van een nieuw gesprek tussen de EU en de Britten.

Papieren ontvangen

"We hebben documenten uit het VK ontvangen en op basis hiervan zullen we vandaag en morgen technisch overleg voeren over sommige aspecten van douane, industrieproducten en sanitaire en fytosanitaire regels", zegt woordvoerder Mina Andreeva van de Europese Commissie tegen Reuters

Volgens haar zullen ook de brexitonderhandelaars van de EU en het VK, Michel Barnier en Stephen Barclay, vrijdag verder praten over brexit in Brussel. Andreeva wil niet zeggen wat er in de voorstellen van de Britten staat. 

Ergernis

De Europese Unie begon zich te ergeren aan het feit dat de Britten al maandenlang zeggen dat ze van de backstop af willen, terwijl ze niet met een duidelijk plan komen. Jean-Claude Juncker zei tegen Johnson dat hij exact moest vertellen hoe hij het probleem rond de backstop wilde oplossen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rellen, medicijntekorten en torenhoge prijzen bij no-dealbrexit

'Tijd van neponderhandeling voorbij' 

Hoofdonderhandelaar voor de EU Michel Barnier zei dat ‘de tijd van neponderhandelen’ voorbij was. Het lijkt er nu dus op dat Johnson met een begin van een plan is gekomen. Bronnen melden aan Buzzfeed dat men vooralsnog niet te veel moeten verwachten van de plannen. 

Backstop blijft probleem

De backstop is al tijden het probleem in de gesprekken over brexit. Het is een 'verzekeringspolis' die in werking treedt als er geen oplossing gevonden is voor de grens tussen Ierland (EU) en Noord-Ierland (VK). Deze tijdelijke noodoplossing voorkomt dat er weer een harde grens met controles tussen de Ierlanden komt, vanwege de vrees dat het etnisch-nationalistische geweld terugkeert.

Het nadeel van de backstop voor de Britten: zij blijven dan onderdeel van een douane-unie met de EU, zonder einddatum. En dat willen ze niet: Johnson benadrukt keer op keer dat hij liever zonder deal vertrekt, dan dat hij een deal met een backstop sluit. 

Op dit moment is 31 oktober nog steeds de dag dat de Britten de EU verlaten. Alleen als er een deal wordt gesloten en de EU uitstel geeft, kan die datum verschoven worden. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van