Economie

Windows 10 installeren? Let op je privacygegevens

29 juli 2015 07:00 Aangepast: 06 september 2015 16:36

Vanaf vandaag kan Windows 10 op computers worden geïnstalleerd. Consumenten die waarde hechten aan hun privacy kunnen Windows 10 beter niet met de aanbevolen standaardinstelling installeren. De Consumentenbond waarschuwt om meteen je privacy-instellingen aan te passen.

Gebruikers van het Microsoft besturingsprogramma Windows 7 en 8 kunnen vanaf morgen gratis hun computer updaten naar Windows 10. Klinkt leuk, maar niet als Microsoft precies in de gaten kan houden wat jij online uitspookt.

ZIE OOK: Upgrade Windows 10: dit verandert er

Wat is het probleem?
De Consumentenbond waarschuwt dat bij de standaardinstallatie een reeks internettoepassingen op je pc gezet worden die toegang geven tot veel persoonlijke gegevens. Bij Windows 10 kunnen persoonlijke documenten niet alleen op de computer, maar ook in een clouddienst worden gezet. Ook zijn er tal van nieuwe functies die in contact staan met het web. Het meest in het oog springend is de ‘persoonlijke assistent’ Cortana. Alle getypte en ingesproken tekst wordt door Cortana automatisch doorgestuurd naar Microsoft ‘om de gebruiker beter te leren kennen’. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie, maar de instellingen ervoor staan al wel op ‘aan’.

Andere zaken waar consumenten automatisch 'ja' tegen zeggen bij een standaardinstallatie zijn:

  • Elk programma (app) op de pc of tablet mag de unieke reclame-ID’s uitlezen,
  • De pc registreert doorlopend de locatie van de gebruiker en deelt die aan alle programma’s (apps) die daarom vragen.
  • Programma’s (apps) die worden geïnstalleerd zien direct wie de gebruiker is (naam, foto), als die is ingelogd met een Microsoft-account.

Consumenten die dit niet willen, wordt aangeraden de geavanceerde of handmatige installatie te gebruiken om zo deze functies uit te zetten’.

Hoe kun je het probleem oplossen?
De Consumentenbond heeft een stappenplan gepubliceerd hoe je je deze standaardinstellingen kunt wijzigen.

Wil je meer weten over de gratis update naar Windows 10. 

Wat zegt Microsoft?
"De computer leert van jou. Hij kan anticiperen op wat je doet. Maar het is een keuze. Je kunt het ook uitzetten."

`