Ga naar de inhoud
Economie

KLM schrapt 12 vluchten vanwege acties personeel

Beeld © ANP

KLM schrapt woensdag preventief twaalf Europese retourvluchten omdat het grondpersoneel van de luchtvaartmaatschappij actie voert. Zij leggen tussen 13.00 en 17.00 uur het werk neer vanwege een cao-conflict met KLM. Passagiers die getroffen worden door de geschrapte vluchten worden rechtstreeks benaderd en omgeboekt.

KLM verwacht dat de actie verder geen vertraging voor passagiers oplevert.

Hinder is er wel. Als gevolg van de werkonderbreking kunnen passagiers geen ruimbagage meenemen op Europese vluchten die aankomen of vertrekken van Schiphol tussen 12.45 en 17.00 uur.

Ruimtegebrek

Ook roept KLM passagiers op om de handbagage tot een minimum te beperken om te voorkomen dat deze vanwege ruimtegebrek niet kan worden meegenomen.

Er is een kosteloze 'rebook policy' opgezet voor passagiers die niet zonder ruimbagage willen reizen. De maatschappij adviseert reizigers goed de informatie te volgen op de website en app.

Loonsverhoging

Het grondpersoneel legt het werk neer om hun vraag om loonsverhoging in de cao-onderhandelingen met KLM kracht bij te zetten. 

Die onderhandelingen klapten vrijdagavond opnieuw. Na vijf dagen en avonden onderhandelen, kwam KLM met een eindaanbod: een gemiddelde stijging van 2,54 procent per jaar. De bond vindt dat te weinig en wil 4 procent meer loon.

KLM waarschuwde eerder al dat de acties voor vertragingen zouden zorgen en vindt het geen goed besluit dat de vakbonden actievoeren. De staking gaat volgens KLM niet zorgen voor een ander eindbod. De luchtvaartmaatschappij waarschuwt dat medewerkers 150 euro winstdeling mislopen voor iedere 10 miljoen euro die de werkonderbreking kost. 

Dit is een artikel van