Economie

Plannen kabinet slecht nieuws voor grootbedrijf: 1,5 miljard meer belasting

17 september 2019 18:09
Topmensen van Nederlandse multinationals tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Grote bedrijven moeten de komende jaren meer belasting gaan betalen. Een aantal voordelige regelingen voor grote bedrijven gaat op de schop en een voorgenomen belastingverlaging gaat niet door.

Dat blijkt uit het Belastingplan, dat onderdeel is van de Prinsjesdagstukken. De grootste klap voor het grootbedrijf en de grootste klapper voor de fiscus, is het terugdraaien van een voorgenomen verlaging van de winstbelasting.

Verlaging winstbelasting gaat niet door

Het kabinet was van plan om het belastingtarief voor bedrijfswinsten boven de 200.000 euro volgend jaar te verlagen van 25 procent naar 22,5 procent. Maar dat gaat niet door. Het tarief blijft volgend jaar gewoon liggen op 25 procent.

Die beleidswijziging kost grote bedrijven naar schatting van het ministerie volgend jaar bijna 1,8 miljard euro, aan de andere kant zijn dat dus inkomsten voor de schatkist die eerder niet waren verwacht.

En ook voor de jaren na 2020 gaat er wat veranderen. In 2021 zal de winstbelasting wel dalen, naar 21,7 procent, maar eerder was gepland dat die zou dalen naar 20,5 procent. Die kleinere verlaging zorgt ervoor dat de Belastingdienst vanaf 2021 structureel 919 miljoen euro meer inkomsten binnenkrijgt uit de winstbelasting dan eerder was geraamd. 

Meer tegenvallers: innovatiebelasting en Groenlinks-wet

Maar dat is niet de enige tegenvaller voor grote bedrijven. Vanaf 2021 staan er meer tegenvallers op de planning. Bedrijfswinsten die worden behaald door nieuwe innovaties worden nu nog tegen 7 procent belast, dat tarief gaat omhoog naar 9 procent. Dat levert de staat jaarlijks 140 miljoen euro meer op.

En het kabinet neemt een voorstel van Groenlinks over waardoor bedrijven als Shell niet meer ongebreideld buitenlandse verliezen die het gevolg zijn van het opheffen van een dochteronderneming kunnen aftrekken van de in Nederland verschuldigde belasting. In 2021 zorgt dat voor extra inkomsten van 38 miljoen euro voor de staat, maar op termijn gaat dat 265 miljoen per jaar opleveren.

Nóg een tegenvaller: dag, VPB-korting

En daarmee is de gifbeker voor bedrijven nog niet helemaal leeg. Ook de korting die bedrijven nu krijgen als ze hun vennootschapsbelasting in een keer vooraf betalen, nadat ze een voorlopige aanslag hebben gekregen, gaat verdwijnen. Daardoor gaan bedrijven naar schatting zo'n 160 miljoen euro per jaar aan korting mislopen.

Door deze maatregelen stijgen de lasten van het bedrijfsleven structureel met bijna 1,5 miljard euro. Dat geld wordt gebruikt om een deel van de lastenverlichting voor burgers te bekostigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore