Economie

Boete, celstraf en views: dit leverde de Area 51-stunt op

17 september 2019 18:16 Aangepast: 18 september 2019 08:19
Twee Nederlandse Youtubers belandden in de cel door jacht op views. Beeld © ANP

Duizenden euro's boete, apparatuur kwijt en een paar nachten in de cel. Dat is de straf van YouTube-bekendheden Ties Granzier en Govert Sweep omdat zij in de buurt van de geheime Amerikaanse militaire basis Area 51 wilden filmen. Wat levert dit avontuur de Youtubers op? "Het lijkt me sterk dat ze quitte spelen."

Granzier en Sweep werden vorige week dinsdag gearresteerd in de Amerikaanse staat Nevada, omdat ze zich op verboden terrein in de buurt van Area 51 bevonden. Inmiddels zijn ze veroordeeld tot drie dagen gevangenisstraf, een boete van 4140 euro en al hun video-apparatuur in beslag genomen.

Het duo wilde een filmpje maken over Area 51, waarover al jaren geruchten gaan dat er vliegende schotels en buitenaardse wezens worden bewaard. Die video is er niet gekomen, maar toch leverde de actie tienduizenden nieuwe volgers op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTubers Ties en Govert blij dat ze er genadig vanaf komen

Geen video, toch meer kijkers

Voor de arrestatie stond de teller van het YouTube-kanaal van Granzier (20) op 735.000 abonnees. Inmiddels zijn dat er meer dan 748.000. Sweep (21) had voor zijn arrestatie 307.000 volgers en nu 316.000. Bovendien zijn de twee YouTubers in één klap bekend in binnen- en buitenland.

Levert dat ook meer geld op? Granzier verdient al jaren geld aan YouTube dankzij advertenties, sponsors en zijn eigen webshop met merchandise. In het lokale dagblad vertelde hij drie jaar geleden al dat hij 'geen bijbaantje meer nodig had' dankzij zijn kanaal.

Ook Sweep verdient 'erg goed' met Youtube, vertelde hij vorig jaar aan de Gelderlander. Net als zijn collega-videomaker wil hij geen bedragen noemen.

1 euro per duizend views

YouTube-expert en ondernemer Geoffrey Reemer van TubeTotaal kan meer vertellen. Hij is consultant en adviseert daarnaast beginnende YouTubers. Volgens Reemer verdient een bekende YouTuber gemiddeld 1 euro per duizend views. Dit is de basis, dus los van de sponsordeals en merchandise.

Hun arrestatie leverde Sweep en Granzier meer volgers en meer bekendheid op. Wegen de voordelen op tegen de nadelen? "Om alleen al de boete van 2000 euro per persoon terug te verdienen, hebben ze dus ongeveer twee miljoen extra views nodig", zegt Reemer. "Het lijkt me dus heel sterk dat ze quitte spelen."

'Het lijkt me sterk dat ze quitte spelen'

De laatste maand had Sweep zo'n 300.000 views per video. De laatste video over het incident ('de bak in') trok 800.000 kijkers. Flink meer, maar lang niet genoeg om de boete terug te verdienen.

Viviënne Pickkers van bureau 3sixtyfive heeft weleens samengewerkt met Granzier. Zij wierp een blik in de statistieken en ziet inderdaad een flinke piek in volgers en kijkers de afgelopen dagen. "Maar ik vraag me af wat dit op lange termijn oplevert", zegt ze. "De stijging stagneert nu alweer."

Geen internationale doorbraak

"Govert en Ties zijn altijd op zoek naar manieren om meer kijkcijfers te halen", zegt Pickkers. "Deze stunt zal de jongens een kleine boost geven, maar niet blijvend."

Zij denkt niet dat ze hierdoor internationaal doorbreken. "Ik denk ook niet dat dit hun bedoeling was. Het zijn echt Nederlandse YouTubers die hun video's ook in het Nederlands maken."

Sponsordeals

Het Duitse bedrijf Divimove, een bedrijf van RTL Group, regelt bijvoorbeeld zakelijke overeenkomsten voor Granzier. Dit zogenaamde 'influencer-netwerk' legt contact tussen bekende Youtubers en sponsors.

"Afhankelijk van het type filmpjes, kun je daar flink mee verdienen", vertelt Reemer. Vooral beauty- en techfilmpjes zijn lucratief, zegt hij. Als luxemerken je sponsoren, kun je - afhankelijk van het aantal views - tienduizenden euro's per video verdienen.

Hebben Sweep en Granzier een hogere marketingwaarde dankzij hun internationale bekendheid? Woordvoerder Thomas Scherpenzeel, de manager van Granzier, bevestigt aan RTL Z dat het aantal volgers flink is gestegen, maar hij wil niet zeggen of dat meer sponsors aantrekt. "Dat is nu niet aan de orde."

Bekendheid versus controverse

Hij benadrukt dat het geen publiciteitsstunt was. "Dit was absoluut niet de intentie. Het zijn YouTubers, die nemen hun camera overal mee naartoe. Ze kwamen ter plekke op het idee Area51 te bezoeken. Dat dit zo uit de hand zou lopen, hadden zij niet voorzien."

Reemer verwacht niet dat de jongens meer aanvragen krijgen voor sponsordeals. "Ties was was al een van de bekendste YouTubers van Nederland", zegt hij. "Daarbij is er wat controverse ontstaan en dat kan sponsors juist terughoudender maken. Als bedrijf wil je hier misschien niet mee geassocieerd worden."

Bovendien verwacht hij dat de hype snel voorbij is. "Over een paar weken is dit weer overgewaaid", voorspelt de YouTube-expert. Dat denkt ook Pickkers. "Netto levert dit niet veel op", zegt ze.

Gevangenis in en uit

Woordvoerder Scherpenzeel benadrukt dat de situatie 'heel heftig is' voor de YouTubers. Het duo bracht twee nachten in een cel door, daarna werden ze op borgtocht vrijgelaten. Na de uitspraak van de rechter, moesten ze terug de cel in. "Donderdag vliegen ze terug nadat ze de boete betaald hebben, maar tot die tijd blijven ze in de gevangenis."

Zodra de jongens terug in Nederland zijn, publiceren ze een video op hun kanalen over hoe alles verlopen is. Scherpenzeel: "En we gaan als team evalueren wat de volgende stappen zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore