Ga naar de inhoud
Economie

Het staatsinvesteringsfonds komt er, maar het ontbreekt aan details

Minister van Financiën Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

De staat gaat inderdaad een investeringsfonds optuigen om 'het fundament onder de economie van de toekomst sterker te maken'. Maar voorlopig blijft het onduidelijk hoeveel geld er in dat fonds komt en waar het precies aan besteed gaat worden.

Tijdens de troonrede maakte de koning kort melding van het fonds. "Een belangrijke vraag is hoe de Nederlandse economie ook over twintig of dertig jaar duurzaam kan blijven groeien. Daarvoor komt de regering nog dit jaar met een breed opgezette groeiagenda en begin volgend jaar met een opzet voor een investeringsfonds", aldus de koning.

Tientallen miljarden

Minister Wopke Hoekstra zegt tegen verslaggever Roel Schreinemachers nog geen precieze bedragen te kunnen noemen. Wel geeft hij aan dat het gaat om 'tientallen miljarden euro's over een hele lange looptijd'. "Het fonds is bedoeld om de komende twintig of dertig jaar de economie te laten groeien. Wat nieuw is is dat het over hele forse bedragen gaat, zodat we er ook iets aan hebben als het land heel erg veranderd is door vergrijzing en robotisering." 

Het geld moet beschikbaar komen voor 'kennisontwikkeling, innovatie en infrastructuur', maar wat voor soort projecten er precies in aanmerking komen en aan welke voorwaarden die moeten voldoen is dus nog niet bekend.

Tientallen miljarden

Vorige maand gonsde het in Den Haag opeens over de geruchten over een investeringsfonds, waarin mogelijk zelfs 50 miljard euro gepompt zou worden. Het kabinet zou hiermee gebruik willen maken van de huidige lage rentes, waardoor het lenen van geld de overheid vrijwel niets kost, of zelfs geld oplevert.

Bronnen meldden vorige week al aan onze politieke redactie dat het fonds inderdaad vandaag aangekondigd zou worden, hoewel nog onduidelijk is hoeveel geld erin gestopt wordt. Coalitiepartijen spreken over enkele tientallen miljarden.