Economie

Hoofdeconoom: ECB doet alles om inflatiedoel te halen

17 september 2019 11:44 Aangepast: 17 september 2019 12:58
ECB-hoofdeconoom Philip Lane. Beeld © ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) is bereid om 'al het nodige' te doen om het inflatiedoel te halen. Dat betekent dat de negatieve rentetatieven nog verder omlaag kunnen, mocht dat nodig zijn. Een boodschap die waarschijnlijk niet zo goed zal vallen bij De Nederlandsche Bank.

Dat heeft hoofdeconoom en directielid Philip Lane maandag gezegd in een speech op uitnodiging van persbureau Bloomberg in Londen. Volgens de Ier was een 'uitgebreid pakket aan maatregelen de meest effectieve manier om de inflatie te verhogen'.

Lage inflatie

De ECB heeft zichzelf een inflatiedoelstelling op de middellange termijn van 'beneden, maar dicht bij de 2 procent' gesteld. De inflatie is echter jaren laag, ondanks de stimuleringsmaatregelen. Na een opwaartse beweging sinds de lente is de inflatie de afgelopen maanden weer gedaald tot 1 procent.

Hij reageert daarmee op kritiek uit onder meer Nederland en Duitsland over het vorige week aangekondigde stimuleringspakket. De depositorente gaat naar van -0,4 procent naar -0,5 procent en kan nog verder omlaag. Dat houdt in dat banken die geld stallen bij de ECB daarvoor moeten betalen.

Op 1 november begint de ECB opnieuw met het opkopen van obligaties voor 20 miljard euro per maand. Daar gaat de bank mee door zo lang als nodig is. Hoe lang precies is dus nog onduidelijk, maar Draghi gaf aan dat de ECB blijft kopen totdat de cijfers gunstiger stemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Draghi's bazooka: ECB verlaagt rente, hoe nu verder?

Tegelijkertijd kunnen banken gratis geld lenen bij de ECB. Onder meer Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank menen dat de maatregelen de economische groei niet zullen bevorderen, maar juist spaarders straffen.

Kritiek niet nieuw

Daarnaast zeggen ze dat er mogelijke bubbels op de huizenmarkt en de aandelen- en obligatiemarkten ontstaan. Ook maken ze zich zorgen over de dreigende kortingen door pensioenfondsen vanwege de lage dekkingsgraden. Hoe lager de rente, hoe meer geld de fondsen in kas moeten hebben.

Lane zegt dat het nieuw is dat die kritiek zo openlijk wordt geuit. Volgens de econoom geeft dat slechts weer dat er meerdere standpunten zijn. "Dat is gezond."

Hij voegt daar aan toe dat de ECB te maken heeft met een 'langere vertraging in de eurozone' dan eerder was voorzien. "Een aanpassing van het monetair beleid was een logische reactie."

Rentebeleid van de ECB: kansloos of juist niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van