Economie

FNV wil dat werkgevers volgend jaar 5 procent meer loon gaan betalen

16 september 2019 15:42
Beeld © ANP

Vakbond FNV zet volgend jaar bij cao-onderhandelingen in op een loonstijging van 5 procent, evenveel als dit jaar. Daarnaast moeten alle werknemers binnen drie jaar minimaal 14 euro per uur verdienen, als het aan de vakbond ligt.

FNV maakt ieder jaar op de dag voor Prinsjesdag bekend welke eisen het op de onderhandelingstafel legt. 

De looneis vormt de basis voor gesprekken met de werkgevers. FNV zet komend jaar in op 5 procent, maar in de praktijk vallen de loonsverhogingen meestal wat lager uit. 

Afgelopen jaar was de inzet ook al 5 procent. Maar de stijging van het cao-loon is dit jaar gemiddeld 2,75 procent, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN

'Vaste baan de norm'

Naast de loonstijging en een hoger minimumloon, moet een vaste baan volgens de vakbond weer de norm zijn. FNV vindt dat de kloof tussen slecht betaald flexibel werk en goed betaalde banen groter is geworden. 

Ook moet economische groei moet meer terecht komen bij werknemers en minder bij aandeelhouders en topmensen in het bedrijfsleven, vindt de vakbond. 

Inzetten op hogere productiviteit

Werkgeversvereniging AWVN zegt in een reactie dat werkgevers volop moeten inzetten op hogere productiviteit. Dat zou de ruimte voor loonsverhogingen vergroten. 

De algemene looneis, zoals FNV die op tafel legt, vinden de werkgevers niet meer van deze tijd. Zij noemen cao's maatwerk.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van