Economie

Vliegtuigruzie tussen VS en Europa laait op, importheffingen op de loer

16 september 2019 15:02
Topman Guillaume Faury van Airbus. Beeld © AFP

De jarenlange vliegtuigruzie tussen de VS en Europa gaat een nieuw hoofdstuk in. De VS heeft van wereldhandelsorganisatie WTO groen licht gekregen om voor miljarden importheffingen te leggen op een aantal producten uit de Europese Unie. "Voor de relatie tussen beide landen is dit niet goed."

De kwestie draait om een geschil dat al 15 jaar speelt. De VS en Europa verwijten elkaar dat ze hun eigen luchtvaartindustrie bevoordelen met subsidies. Beide partijen hebben op deelterreinen overwinningen geboekt. 

Beide partijen hebben op deelterreinen overwinningen geboekt, maar nu heeft de VS van wereldhandelsorganisatie WTO al toestemming gekregen om importheffingen in te voeren voor producten uit de EU.

Sancties over en weer?

Over acht maanden doet de WTO uitspraak over een zaak die de EU juist tegen de Boeing uit de VS heeft aangespannen, omdat de EU vindt dat de Amerikanen Boeing hebben bevoordeeld met subsidies.

Als de WTO in de zaak tegen Boeing straks bepaalt dat de EU ook sancties mag opleggen aan de VS, dan zal dat ook zeker gebeuren, verwacht Raoul Leering, hoofd internationaal handelsonderzoek van ING.

'Geen escalatie handelsoorlog'

Toch zal deze kwestie op zich niet leiden tot een escalatie van de handelsperikelen tussen de VS en de EU, denkt Leering. De zaak met betrekking tot Airbus en Boeing loopt immers al veel langer. Een andere president dan Donald Trump zou ook maatregelen hebben doorgezet, denkt hij.

"Wel doet de zaak de relatie tussen de VS en de EU geen goed", aldus Leering.  

Wat het handelsconflict wél kan aanwakkeren, is als de VS de importheffingen op Europese auto's zal verhogen. Als de VS daarmee komt, dan zal de EU meteen terugslaan met andere heffingen, zonder een uitspraak van de WTO af te wachten, denkt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump hint op nieuwe handelsoorlog: EU is nog erger dan China

Ook wijn, voeding, luxe goederen

Nu heeft de WTO bepaald dat de VS heffingen mag opleggen op onderdelen voor Europese vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. De VS mag verder ook producten zoals voeding, wijn, tractoren en luxe goederen met een heffing belasten.

In totaal zou de VS voor 11,2 miljard dollar aan heffingen mogen invoeren, meldt persbureau Reuters. Het uiteindelijke bedrag hangt af van arbiters van de WTO. De VS moet dan een keuze maken uit een lijst met goederen die het eerder heeft opgesteld.

Airbus, LVMH, Safran

Eén van de ondernemingen die worden geraakt op de beurs is Airbus, dat meer dan 4 procent daalt. Airbus is officieel een Nederlands bedrijf, maar de belangrijkste productielocatie is in Frankrijk. Airbus heeft ook een assemblagelijn in het Amerikaanse Alabama, die deels afhankelijk is van onderdelen uit Europa.

Ook producenten van luxe goederen LVMH (-3 procent) en Hermès (-2 procent) zien hun koersen dalen. Verder verliest Safran, dat vooral vliegtuigmotoren bouwt, terrrein (-2 procent).

Nieuwe Europese Commissie

Het besluit van de WTO komt op het moment dat de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, Ursula van der Leyen de namen van de nieuwe Europees Commissarissen bekend heeft gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van