Ga naar de inhoud
Economie

Brede steun in Europa voor vereenvoudiging begrotingsregels

Er is onder de EU-ministers van Financiën brede steun voor het vereenvoudigen van de bestaande EU-begrotingsregels. Dat zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis na afloop van een vergadering van de EU-ministers van Financiën in Helsinki over het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact.

In het pact zijn afspraken gemaakt tussen EU-landen om de euro stabiel te houden. Zo is afgesproken dat het begrotingstekort van een EU-land niet groter mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product. 

Dat klinkt simpel, maar doordat er een woud aan regels en uitzonderingen is, leidt het pact tot discussie en onduidelijkheid. De Europese Begrotingscomité (EFB), een adviesorgaan van de Europese Commissie, pleit voor versimpeling van het pact.

De ministers spraken in Helsinki over een rapport van de EFB, waar de Deense EFB-voorzitter professor Niels Thygesen een toelichting op gaf.

"Er moet in het pact meer de nadruk komen te liggen op het terugdringen van de staatsschuld en minder op het begrotingstekort", stelde Thygesen. "Overheidsinvesteringen in het klimaat zouden bijvoorbeeld buiten beschouwing kunnen blijven."

Zorgen in Den Haag

In Den Haag zorgen de vereenvoudigingsplannen voor onrust. De VVD wil dat minister Wopke Hoekstra 'bovenop de kwestie zit', maar de CDA-bewindsman had zich vanwege de miljoenennota die dinsdag wordt gepresenteerd afgemeld in Helsinki.

Aan de Kamer heeft hij geschreven dat Nederland het belangrijk vindt dat de regels "leiden tot houdbare overheidsfinanciën". Daarbij is het 'vooral van belang dat ze op een consequente, transparante en voorspelbare manier worden gehandhaafd'.

De staatsschuld van Nederland voldoet inmiddels aan de Europese regels, iets wat tijdens de crisis wel anders was. 2017 was een topjaar voor de Nederlandse schatkist. De staatsschuld daalde met 18 miljard euro, van 434 miljard naar 416 miljard euro. 

Rutte 3 is het spaarzaamste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Rutte heeft miljarden in kas.  Volgens het uitgelekte voorwoord van de Miljoenennota daalt de staatsschuld naar verwachting tot onder de vijftig procent van het bbp.

Italiaanse regering

Een van de landen met een hoge staatsschuld is Italië. De Italiaanse economie presteert matig. Na twee kwartalen van lichte krimp was er 0,1 procent  groei in het eerste kwartaal van dit jaar.  De staatsschuld bedraagt 132 procent van het bbp. Europa wil dat landen dat laten zakken tot 60 procent. 

De nieuwe Italiaanse regering wil de 'volle flexibiliteit' binnen de EU-regels benutten voor de begroting van 2020, zo zei minister Roberto Gualtieri bij de vergadering. 

Green Deal

Rome zou geld willen steken in duurzame projecten waarmee het land zich beter kan weren tegen aardbevingen, overstromingen en andere natuurrampen. Die investeringen zouden dan buiten schot van de EU-regels blijven. De EU-landen moeten in oktober hun conceptbegrotingen voor volgend jaar in Brussel indienen.

Gualtieri wees erop dat de beoogd voorzitter van de Europese Commissie per 1 november, Ursula von der Leyen, heeft aangegeven de maximale flexibiliteit binnen de begrotingsregels te willen gebruiken om de zogenoemde Green Deal mogelijk te maken. Onder leiding van EU-commissaris Frans Timmermans moet de EU in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden, is de ambitie.

Italiaanse
Lees ook:
Italiaanse minister pleit voor hogere staatsschuld: 'We hebben honger'
Bron: RTLZ
Dit is een artikel van