Economie

'FNV onder de grens van 1 miljoen leden'

14 september 2019 08:57
Leden van het FNV tijdens een staking in de metaalindustrie, afgelopen jaar. Beeld © ANP

Het ledenaantal van de FNV is dit jaar onder de grens van 1 miljoen gedoken. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van interne rapportages van de vakbond die de krant in handen heeft. De daling gaat sneller dan verwacht.

Het ledenbestand van de grootste vakbond van Nederland, vergrijst snel. Het grootste aantal uitschrijvingen komt van de seniorentak, aldus het FD. En ook jongere leden lopen weg: de jongerenbond vertoont 6 procent krimp.

De uitstroom zou het grootst zijn bij de 'fusiebond', waarin AbvaKabo, Bondgenoten en Bouw zijn opgegaan. Daar zijn dit jaar tot en met augustus 39.000 leden afgevallen en er zitten nog bijna 30.000 opzeggingen in de pijplijn. Over heel 2019 rekende de FNV op een ledenverlies van 40.000.

Onderhandelingen

De hoeveelheid leden is met name belangrijk bij cao-onderhandelingen. De cao die wordt afgesloten geldt voor alle werknemers, ook voor hen die geen lid zijn van de FNV of van een andere vakbond. Maar als het ledenbestand te snel afkalft, verliest de vakbond haar machtspositie.

Na FNV is CNV de grootste vakbond en die twee bonden zijn het niet altijd eens. Zo stemden de leden van CNV in met een nieuwe cao voor Hema en stemde de FNV tegen.

Er zijn ook nog verschillende andere kleine vakbonden zoals de ACP (politie) en Nu '91 (verpleging).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore