Economie

Gemor binnen de ECB: wat zegt de kritiek van bankpresidenten?

13 september 2019 19:48 Aangepast: 15 september 2019 21:50
Beeld © ANP

Niet alleen van buiten, maar ook binnen de ECB is kritiek op het nieuwe beleid. De rente gaat verder omlaag, en de geldmachine aan. Verschillende bankpresidenten hebben zich hier ongekend kritisch over uitgelaten. Uit frustratie of zit er meer achter?

Niet alleen Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, benadrukte vandaag in een persbericht hoe oneens hij het is met het ECB-beleid. Ook de president van de centrale bank van Oostenrijk, Robert Holzmann, zei tegen Bloomberg dat het opkoopprogramma mogelijk een fout is geweest. 

Naast Nederland en Oostenrijk zouden onder andere Frankrijk, Duitsland en Estland tegen het pakket, de bazooka van Mario Draghi, hebben gestemd. Een verdere renteverlaging en het herstarten van het opkoopprogramma noemen zij te zwaar en onnodig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knot haalt uit naar ECB: maatregelen te zwaar

Verhoudingen binnen ECB-bestuur

Dat een DNB-president zich zo uitlaat over ECB-beleid is ongekend. Doorgaans is de DNB terughoudend. Over waarom er nu wel publiekelijk kritiek wordt geuit, wil de DNB dan ook zelf niets zeggen.

Maar binnen De Nederlandsche Bank wordt gezegd dat de DNB-president vooral transparant wilde zijn. Er wordt veel gespeculeerd over de verhoudingen binnen het ECB-bestuur, en Knot zou duidelijk willen hebben maken waar hij staat. 

Knots voorganger, Nout Wellink, noemt de stap ook uitzonderlijk. Hij denkt dat Knot wilde laten weten het ‘echt fundamenteel oneens te zijn met Draghi', zegt hij in gesprek met RTL Z. Wel is het een stap die past in het geven van meer transparantie, iets waar ook de ECB naar toe wil.

'Onfatsoenlijk' van Draghi

De critici binnen de bank kunnen niets meer doen dan hun frustratie ventileren, zegt hij. Op die manier laten ze zien, mocht deze stap van de ECB geen succes blijken, dat zij het er in ieder geval niet mee eens waren, aldus Wellink. 

Ook hij vindt dat Draghi wel een erg zwaar pakket maatregelen heeft genomen. "Er is nu geen dramatische ontwikkeling of zware recessie op komst die dit rechtvaardigt." Bovendien vindt de voormalig DNB-president Wellink het 'onfatsoenlijk' naar Draghi's opvolger.

Op 1 november neemt Christine Lagarde het stokje van hem over. "Draghi laat een lege gereedschapskist achter en zet Lagarde klem. Zij kan niets." Dat wil zeggen: het beleid kan niet zomaar omgegooid worden. 

Hoewel president van de centrale bank van Oostenrijk, Holzmann, zegt dat Lagarde het ECB-beleid weer kan aanpassen, kan dat zeker niet op korte termijn denk Wellink. "Dat zorgt voor te veel onrust." 

Nout Wellink: "Draghi laat een lege gereedsschapskist achter en zet Lagarde klem."

ECB-beleid wordt zo politiek

Door een brief te sturen maakt Knot de zaak politiek, denkt RTL Z-commentator Durk Veenstra. Hij licht toe: "De ECB stelt zich neutraal en a-politiek op. Zij hebben technische overwegingen: hun enige taak is prijsstabiliteit nastreven en daarvoor moeten ze proberen bij die inflatiedoelen te komen." 

De ECB zegt ook al langer dat negatieve bij-effecten daarvan door overheden moeten worden gecorrigeerd via de begroting, aldus Veenstra. "Als DNB daar commentaar op levert is dat makkelijk, maar het is aan de Nederlandse regering." 

Wellink: "Dat is het enige wat Lagarde kan doen, aandringen bij overheden." Die moeten gaan investeren. "Daarvoor is zij eigenlijk niet naar Frankfurt gehaald." Volgens hem kan het jaren duren voordat de schade die de jaren Draghi (en zijn monetaire beleid) hebben aangericht weer hersteld zijn. "Het is buitengewoon betreurenswaardig."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van