Economie

China koopt weer Amerikaanse soja in aanloop naar handelsgesprekken

13 september 2019 15:22
Een sojaboer staat naast zijn oogstmachine in Laytonsville, Maryland. Beeld © Getty Images

China is van plan om de handelsbeperkingen op sommige Amerikaanse landbouwgoederen, waaronder varkensvlees en sojabonen, op te schorten. Het is een poging om de spanningen tussen de twee landen wat te verlichten in aanloop naar gesprekken over de handelsoorlog die gepland staan voor volgende maand. 

Chinese bedrijven worden binnenkort gestimuleerd om weer Amerikaanse landbouwproducten te kopen, meldde het Chinese ministerie van Handel. 

Het besluit van het ministerie volgt op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om nieuwe heffingen op Chinese producten twee weken uit te stellen. Daardoor wordt de ingangsdatum verschoven tot na de handelsbesprekingen tussen de twee landen. 

Rottende soja

Vooral het signaal dat de Chinese overheid de inkoop van Amerikaanse sojabonen weer stimuleert zal met gejuich ontvangen worden in de VS. 

Amerikaanse sojaboeren zitten al tijden met grote overschotten. Door de handelsoorlog waren ze in één klap hun grootste afzetmarkt, China dus, kwijt. 

1 miljoen ton soja

Gisteren leek er al beweging in de Amerikaanse sojamarkt te zitten. Jim Sutter, de ceo van de US Soybean Export Council, zei tegen de New York Times dat China een grote soja-aankoop heeft gedaan. 

Volgens hem zijn er tussen de 12 en 20 vrachtschepen met tussen de 600.000 en 1 miljoen ton aan sojabonen gekocht om in oktober verscheept te worden naar China.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z:

Handelsoorlog laat VS zitten met bergen rottende sojabonen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van