Economie

Zelfs kleinere verbouwing ligt stil door stikstofproblematiek

13 september 2019 13:37 Aangepast: 13 september 2019 17:10
Cassandra Steenkist kookt noodgedwongen in een caravan achter haar huis. Beeld © RTL Z

Niet alleen grotere bouwprojecten liggen stil door de stikstofuitspraak van de Raad van State, zelfs bij een kleinere verbouwing kun je de gevolgen al merken. Cassandra Steenkist kookt noodgedwongen in een caravan achter haar huis. Want de verbouwing van een nieuwe keuken gaat door de uitspraak voorlopig niet door.

Door de uitspraak van de Raad van State mag er niet zomaar meer worden gebouwd in de buurt van Natura 2000-gebieden. Dat zijn beschermde natuurgebieden die extra gevoelig zijn voor de uitstoot van stikstof.

Bij de bouw van onder andere wegen en huizen komt stikstof vrij die schadelijk kan zijn voor die natuurgebieden, is de achterliggende gedachte. Vergunningen worden door de uitspraak niet meer zomaar afgegeven.

Natura 2000

Het huis van Steenkist staat aan de rand van zo'n Natura 2000-gebied. Ze begon samen met haar man een verbouwingsproject aan hun woning in Zwolle. Eerst werd binnen in het huis alles veranderd, nu moet alleen de aanbouw achter het huis nog.

"Bovenop de huidige aanbouw komt dan een slaapkamer en de huidige aanbouw verandert in een keuken", zegt ze. 

Koken in de caravan

Tot de keuken af is kookt Cassandra in de caravan achter haar huis. Dat zou niet lang zijn want de vergunningen voor de interne verbouwing waren zo rond.

Voor de aanbouw was wel nog een aparte vergunning nodig omdat de woning daar iets hoger wordt. Toen ze die vergunning aanvroegen kregen ze van de gemeente te horen dat ze door de stikstofuitspraak een berekening voor stikstofuitstoot moesten hebben. "Nou dan doen we dat, dachten we toen nog gewoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook projecten met vergunning lopen risico na stikstofuitspraak

Extra opletten 

In een schriftelijke reactie laat de gemeente weten dat ieder plan afzonderlijk beoordeeld moet worden. Hierbij wordt gekeken of de stikstofuitstoot toeneemt.

Volgens de gemeente is een verhoogde stikstofuitstoot niet uit te sluiten bij verbouwingen die leiden tot meer bewoners of de vestiging van een bedrijf aan huis. Ook kan een verbouwing dichtbij een Natura 2000-gebied sneller leiden tot verhoogde uitstoot in zo'n gebied. In die gevallen vraagt de gemeente Zwolle om een berekening.

Wel of niet berekenen?

Steenkist ging naar een onderzoeksbureau om de stikstofuitstoot te laten berekenen, maar daar kreeg ze te horen dat dit niet nodig was.

"Toen is de architect die de aanbouw heeft ontworpen weer naar de gemeente gegaan", zegt ze. En ook daar bleken inmiddels twijfel te zijn ontstaan. "Ze zouden moeten wachten op een tool van de rijksoverheid waarmee gemeenten kunnen bepalen of er een stikstofberekening nodig is."

'Niet wenselijk' en 'flauwekul'

Omgevingsrechtadvocate Marieke Kaajan vindt de aanpak van de gemeente Zwolle heftig. "Het is niet wenselijk dat dit zo gebeurt. Het gaat hier alleen om een kleine toename bij de bouwfase. Daar kun je best van motiveren dat het ecologisch niet relevant is."

Johan Vollenbroek, de man die ervoor zorgde dat de stikstofuitspraak er kwam, noemt het zelfs flauwekul. "Het is echt onzin, het ontbreekt hier aan bestuurlijke moed. Er is niemand die in bezwaar gaat bij zoiets", zegt hij.  

"Zo'n op- of aanbouw heeft nauwelijks stikstofuitstooteffect in dat gebied, laat staan structureel. Gemeenten zijn bang geworden en dat zorgt voor stilstand. Dat is in dit geval echt totaal niet nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofcrisis: 127 grote overheidsprojecten in gevaar

Nieuwe berekeningen

Maar gemeenten en provincies zien dat volgens Kaajan anders. "Sinds de uitspraak van de Raad van State wordt het berekeningsmodel waarmee gemeenten en provincies willen werken geactualiseerd." 

En dat zorg voor vertraging bij Steenkist, legt Kaajan uit. "Tot dat rekenmodel er is hebben gemeenten en provincies besloten dat zij niet kunnen bepalen of er een stikstofberekening nodig is. Stikstofuitstoot zelf kan dus wel worden berekend, maar niet op een manier die uiteindelijk tot een vergunning leidt."

Vertraging

De tool waarmee gemeenten zouden kunnen bepalen of er een stikstofuitstootberekening nodig is, zou al op de website van de overheid moeten staan, maar heeft vertraging opgelopen.

"Daardoor kan de gemeente niet bepalen of er echt een berekening nodig is en wij gaan dat niet zomaar zelf doen want dat is best duur", zegt Steenkist.

Hoop op verandering

Maar er lijkt nu hoop te zijn. Vandaag komt het kabinet met een brief over het Programma Aanpak Stikstof (PAS), de regeling waar de raad van State een streep door zette.

Daarin zal ook een passage staan hoe sommige projecten alsnog door kunnen gaan, stellen bronnen tegen onze Haagse redactie. Dan komt de calculator waarmee berekend kan worden hoeveel stikstof een project veroorzaakt er alsnog. Is de uitstoot dan laag, gaat het project door.

Dit geldt naast kleine verbouwingen ook voor kleinere woningbouwprojecten, maar tot die calculator er definitief is, kan de nieuwe keuken van Steenkist niet gebouwd worden en zal zij voorlopig nog koken in de caravan achter in de tuin.

Van kleine veestapel tot minder huisdieren: zo lossen we het stikstofdrama op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van