Economie

Laatste werkdag van Nissan-topman na fraude

16 september 2019 06:21
Het is vandaag de laatste werkdag van topman Hiroto Saikawa bij Nissan Motor. Beeld © Getty Images.

Het is vandaag de laatste werkdag van topman Hiroto Saikawa bij Nissan. Of er taart en slingers zijn, valt echter te betwijfelen. De bestuursvoorzitter treedt af vanwege een beloningsschandaal binnen het bedrijf. Er is gefraudeerd bij het uitkeren van dividend.

Saikawa verdiende 47 miljoen yen (400.000 euro) doordat hij te veel winst kreeg over zijn aandelen. Hij maakte zijn aftreden vorige week al bekend, hij wordt voorlopig vervangen door operationeel directeur Yasuhiro Yamauchi.

Nissan startte het onderzoek naar de topman nadat voormalig directeur Greg Kelly hem had beschuldigd van de fraude. Diezelfde Kelly werd in november 2018 gearresteerd voor betrokkenheid bij fraude.

Exit

Kelly werd afgezet als bestuurder, net als voormalig directeur Carlos Ghosn. Hij zou miljoenen hebben weggesluisd via een Nissan-dealer in Oman en wordt verder verdacht van fraude.

Nissan zit sowieso in zwaar weer. Het bedrijf maakte deze zomer bekend dat het tot 2020 wereldwijd 12.500 banen gaat schrappen. De Japanse automaker reageert met de ingreep op sterk verslechterde resultaten in het voorbije kwartaal, die kostenbesparingen noodzakelijk zouden maken.

Tegenvallende winstmarges

Het concern kampt al een tijdlang met tegenvallende winstmarges, voornamelijk op de Amerikaanse markt. Onder de in ongenade geraakte Nissan-baas Carlos Ghosn concurreerde het bedrijf hier voornamelijk op prijs om snel marktaandeel te veroveren. Dat ging ten koste van de winst.

De operationele winst van Nissan daalde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar met bijna 99 procent tot 1,6 miljard yen, omgerekend zo'n 13,3 miljoen euro. Voor heel het jaar rekent Nissan op een een daling van de winst van 28 procent tot het laagste niveau in ruim tien jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore