Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Tui stopt met vluchten naar Parijs vanwege CO2-uitstoot

10 september 2019 18:27 Aangepast: 10 september 2019 19:25
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Reisorganisatie Tui biedt vanaf het najaar van 2020 geen vliegreizen naar Parijs meer aan. Het bedrijf wil zo het milieu ontzien. Reizigers kunnen dan bij Tui alleen nog trips naar de stad der romantiek boeken, als ze de auto of de trein pakken.

"Elke dag vertrekken er vanaf Nederlandse luchthavens honderden vluchten naar bestemmingen die binnen een straal van 700 kilometer liggen", aldus Tui. "Voor die bestemmingen zijn er duurzamer alternatieven. Zo is met de trein reizen voor deze afstanden een schoner alternatief."

Volgens een woordvoerder koos het merendeel van de klanten al voor de auto of de trein bij een reis naar Parijs. Exacte cijfers over de verdeling per vervoersmiddel wil het bedrijf niet geven. "Maar jaarlijks kozen honderden mensen voor het vliegtuig. Die moeten nu de trein in."

Het bedrijf wil extra stoelen inkopen op de Thalys. De vluchten naar Parijs werden niet met eigen toestellen uitgevoerd, er gaan dus geen banen verloren.

Nog wel vluchten naar Londen

Tui laat haar klanten nog wel naar andere bestemmingen vliegen, die op minder dan 700 kilometer afstand liggen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Berlijn en Londen.

"De trein is voor een reis naar Parijs even comfortabel als het vliegtuig. Het is even snel. Maar bij een treinrit naar Londen, ben je door de grenscontroles bij België meer tijd kwijt. Als die verdwijnen, zou de trein een goed alternatief kunnen zijn", zegt een woordvoerder.

Arjan Kers, General Manager van Tui Nederland: "Wij beseffen dat niemand er in zijn eentje voor kan zorgen dat reizen milieuvriendelijker wordt. We moeten er allemaal achter staan: reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, de reiziger zelf en ook de politiek. Wij zetten vandaag graag deze eerste stap en hopen dat anderen – bedrijven maar ook de overheid – zullen volgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtvaartsector heeft plan om 35 procent minder uit te stoten

In oktober 2018 lanceerde de luchtvaartsector al een plan om de CO2-uitstoot met 35 procent te verminderen in 2030. Het plan is opgesteld door luchtvaartbedrijven waaronder KLM, Easyjet, Tui en Corendon met hulp van kennisinstellingen waaronder de TU Delft.

Zij stelden een plan op met vijf speerpunten. De grootste besparing moet komen van het vernieuwen van de vliegtuigen. Volgens de onderzoekers is ieder nieuw vliegtuig gemiddeld 15 procent zuiniger dan zijn voorganger. 

Het gebruik van biokerosine scheelt 80 procent CO2-uitstoot. Ook wilden de initiatiefnemers vliegroutes beter indelen, zodat er minder vliegmijlen gevlogen moet worden. Ook het pakken van de trein, behoorde tot de actiepunten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore