Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Ex-premier Italië gaat als EU-commissaris begrotingen controleren

10 september 2019 14:37 Aangepast: 10 september 2019 14:48
De Italiaanse EU-commissaris Paolo Gentiloni Beeld © Getty

De voormalige Italiaanse premier Paolo Gentiloni wordt de nieuwe EU-commissaris voor Economie. Het is een opvallende benoeming want daarmee krijgt de Italiaan ook de bevoegdheid over het groei- en stabiliteitspact en moet hij ervoor zorgen dat lidstaten de begrotingsregels respecteren.

De Europese Commissie had daarover met uitgerekend Italië vaak problemen in de afgelopen jaren. Het land worstelt met een hoge staatsschuld en lage groei.   

Voorganger van Conte

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maakte vanmiddag de complete samenstelling van de nieuwe Commissie bekend. Van de grote EU-landen was het vooral nog spannend voor Frankrijk en Italië welke posten ze zouden krijgen toebedeeld.

Gentiloni is de voorganger van de huidige Italiaanse premier Giuseppe Conte. Zijn sociaaldemocratische partij PD maakt sinds deze maand weer deel uit van de regering.

Nadat Lega uit de regering Conte stapte, vulden de sociaaldemocraten het gat op. Gentiloni werd daarbij naar voren geschoven voor de Italiaanse post in Brussel.  

'Provocatie'

De Financial Times noemt de benoeming van de Italiaan op de post Economie 'een provocatieve keus'. Dit omdat het land de afgelopen tijd veelvuldig pogingen heeft ondernomen om de Europese begrotingsregels versoepeld te krijgen.

Italië worstelt met een staatsschuld van 132 procent van het nationale inkomen, een economie die niet groeit en voelt zich door de Europese regels met de handen gebonden om geld uit te geven en zo de economie aan te jagen.

Lobby voor flexibiliteit 

Ook de nieuwe Italiaanse regering is van plan in Brussel stevig te lobbyen voor meer flexibiliteit in het interpreteren van de Europese regels en zo ruimte te krijgen om de begroting te verhogen.

Gentiloni heeft officieel in zijn takenpakket de herziening van het groei en stabiliteitspact in zijn portefeuille. Zo zou Italië de ruimte kunnen geven meer geld uit te geven. Maar Commissievoorzitter Von der Leyen verklaarde wel dat hij er niet alleen over beslist. 

Hij moet veel samenwerken met Valdis Dombrovskis, uitvoerend vicepresident van de Commissie, voormalige premier van Letland en verantwoordelijk voor de euro.

Von der Leyen zegt in de opdracht die ze Gentiloni meegaf dat hij 'de toepassing van het groei- en stabiliteitspact moet garanderen, gebruikmakend van de volledige flexibiliteit die de regels bieden'. Volgens haar moet dat leiden tot een verantwoordelijk en meer op groei gericht beleid.

Premier Giuseppe Conte (r) met zijn voorganger Paolo Gentiloni Premier Giuseppe Conte (r) met zijn voorganger Paolo Gentiloni

'We worden milder'

De nieuwe Italiaanse regering is van plan om in Europa en eigen land op een meer fatsoenlijke manier het politieke debat en onderhandelingen in te stappen. "Het wordt een veel mildere toon zijn", zo zei premier Giuseppe Conte in het parlement.  

Zijn vorige regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging werd gekenmerkt door felle kritiek op elkaar via de media en geruzie over geld en vluchtelingen met Europa. Veel van de economische plannen zoals die al in de steigers stonden in de vorige regering met de Lega, wil de regering van Vijfsterren en de PD echter wel doorzetten.

De plannen zijn onder meer belastingverlagingen, het doorzetten van de bijstandsuitkering voor de allerarmsten en een minimumloon.

Minimumloon

Een van de plannen van de regering is het doorzetten van het project van de vorige regering voor de invoering van een minimumloon.  De Vijfsterrenbeweging heeft een voorstel gedaan van minimaal 9 euro per uur.

De PD wil het laten afhangen van de bedrijfssector. Italië is een van de zes landen in de Europese Unie die nog geen minimumloon kent. Volgens het Italiaanse statistiekbureau ISTAT heeft bijna 21 procent van de werknemers in Italië een salaris dat lager is dan 9 euro per uur.

De Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) waarschuwde Italië al dat 9 euro een van de hoogste minimumlonen van deze 35 landen is. De voormalige regering had daarom ook het idee het minimumloon te combineren met een belastingverlaging voor bedrijven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van