Economie

Broeikasuitstoot vorig jaar licht gedaald, maar doelen nog ver weg

11 september 2019 00:05 Aangepast: 11 september 2019 05:43
Velsen, thuisbasis van Tata Steel, is wederom de smerigste gemeente van Nederland. Beeld © ANP

Net als een jaar eerder is de uitstoot van broeikasgassen (koolstofdioxide, methaan en lachgas) vorig jaar met 2 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Totaal werden er in 2018 189 miljard CO2-equivalenten de lucht in geblazen, tegen 193 miljard in 2017.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met 1990 (221 miljard ton CO2- equivalenten) nam de uitstoot met 15 procent af, terwijl de economie met 80 procent en de bevolking met 15 procent groeide.

De doelstellingen uit het Nederlandse Klimaatakkoord zijn nog ver uit zicht. Om de afspraken van het akkoord te halen, moet de CO2-uitstoot in 2030 met de helft zijn gedaald. Wordt de daling van de afgelopen jaren doorgetrokken, dan wordt dit bij lange na niet gehaald. Extra inspanningen zijn dus nodig.

Grote uitdagingen

Met name de industrie, die sinds 1990 relatief de meeste besparingen wisten te behalen, staat voor een grote uitdaging. In 2030 moet haar broeikasgasuitstoot 51 miljard CO2-equivalenten kleiner te zijn dan in 1990. In 2018 is al een reductie van 30 miljard CO2-equivalenten bereikt.

Ook energiebedrijven wacht een hoop werk. De uitstoot daar nam tussen 1990 en 2018 zelfs toe. Door het van het gas afgaan van huishoudens en de overschakeling naar elektrisch rijden neemt de vraag naar stroom alleen maar toe. Dit vergroot de opgave voor de elektriciteitsbedrijven om aan de klimaatdoelen te voldoen.

Regionale verschillen

De regionale verschillen zijn groot. Per vierkante meter is de uitstoot van broeigasgassen in de gemeente Velsen (IJmuiden) 42 keer groter dan het gemiddelde. Dit verschil komt volledig op het conto van staalbedrijf Tata Steel (de voormalige Hoogovens).

Andere gemeenten die slecht scoren, zijn Geertruidenberg (26 keer meer dan gemiddeld) en Rotterdam (20 keer meer). Op de Waddeneilanden worden de minste broeikasgassen uitgestoten. Op Vlieland is de uitstoot afgerond zelf nul. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van