Economie

Grootste Nederlandse beursgang ooit lokt techbeleggers naar Damrak

10 september 2019 17:04 Aangepast: 11 september 2019 10:31
Prosus heeft 31 procent van de aandelen van Tencent plus nog veel meer belangen in kleinere bedrijven Beeld © Getty

Delivery Hero, Mail.ru, Swiggy en natuurlijk Tencent: het zijn niet de minste ondernemingen waarin Prosus een belang heeft. Nu is Prosus nog vrij onbekend, maar morgen gaat het naar de beurs in Amsterdam en het is daar meteen de grootste beursgang ooit.

Grote buitenlandse televisiezenders als Bloomberg hadden graag de uitzendplek van RTL Z op de Amsterdamse beurs gehad, maar dat gaat niet door. Euronext verwacht veel belangstelling van de pers, zegt een woordvoerder. "Het wordt een zoete inval."

90 miljard euro

Naar verwachting is Prosus bij zijn beursgang 90 miljard euro waard, schrijft moederbedrijf Naspers in zijn prospectus.  Daarmee wordt Prosus bij zijn debuut in Amsterdam naar verwachting het derde beursfonds in Amsterdam. Qua beurswaarde moet het alleen Shell en Unilever voor laten gaan.

Prosus is zonder meer een hele interessante toevoeging op de Amsterdamse beurs, zegt Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger. "Het is een soort beleggingsfonds in verschillende bedrijven, maar wel specifiek gericht op de techsector." Hij denkt dat Prosus wereldwijde techbeleggers naar Amsterdam zal trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beursnieuweling Prosus is vooral belang in Tencent, met korting

Korting

Verreweg het belangrijkste onderdeel van Prosus is een belang van 31 procent in Tencent, het grootste internetbedrijf van China en bekend van WeChat. De waarde van die aandelen is meer dan die van Prosus als geheel, zodat je aandelen Tencent met een korting krijgt.

De reden voor de beursgang van Prosus in Amsterdam is om een deel van die onderwaardering eruit te krijgen. "Met Prosus heb je een belang in Tencent voor een koopje", vat RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra het samen.

Geen nieuwe aandelen

Bij de beursgang worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Bestaande aandeelhouders van het Zuid-Afrikaanse Naspers krijgen zowel aandelen in Prosus als aandelen in de bestaande activiteiten van Naspers in Zuid-Afrika.

De koersvorming in de komende dagen hangt ervan af in hoeverre Zuid-Afrikaanse beleggers af willen van hun belang in Prosus en of andere beleggers juist belangstelling hebben voor Prosus en het belang in Tencent, aldus Zwanenburg.

Delivery Hero en Mail.ru

Naast het belang in Tencent bestaat Prosus ook nog uit belangen in aantal internetbedrijven, zoals Delivery Hero, Mail.ru (de grootste Russische e-mailprovider), Makemytrip (online reisorganisatie uit India) en OLX (vergelijkbaar met Marktplaats, groot in landen als India en Brazilië).

Over 2018 leverden die belangen nog een verlies op, 'maar ze groeien wel hard', aldus Zwanenburg. "Er zitten een paar echte platformen bij. Als de vaste kosten en aanloopkosten zijn terugverdiend, dan kunnen die behoorlijk winstgevend zijn." 

'Onderwaardering blijft'

Maar voorlopig zal het belang in Tencent de waarde van Prosus bepalen, geeft Zwanenburg toe. Hij denkt dat de onderwaardering ten opzichte van Tencent wat zal kunnen teruglopen, maar er is geen vaste regel tot hoeveel die onderwaardering kan krimpen, tekent hij aan.

Er zal altijd wel een onderwaardering blijven, dat zie je ook bij HAL en Berkshire Hathaway, het beleggingsvehikel van Warren Buffett, voegt Matthijs Kok van ProBeleggen daaraan toe.

'Niet nóg een klapper à la Tencent'

Naspers (waarvan Prosus nu wordt afgesplitst) deed in 2001 een meesterzet door voor 32 miljoen dollar een belang van 46,5 procent in Tencent te kopen. Inmiddels is dat belang geslonken tot 31 procent, maar dat is wel zo'n 110 miljard euro waard.

Of Prosus weer zo'n gouden greep kan doen of al in portefeuille heeft? Die aankoop van Tencent was meer iets eenmaligs, denkt Kok. In Delivery Hero en Mail.ru zit wel wat potentieel, maar ze zullen geen klapper zijn zoals Tencent, verwacht hij.

Uiteraard kan Prosus een deel van het huidige belang in Tencent verkopen en dat in nieuwe veelbelovende bedrijven steken. Maar tot 2021 heeft Prosus geen plan om het belang af te bouwen en of er dan een klapper tussen zal zitten, dat is heel moeilijk in te schatten, denkt Kok.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van