Economie

John Bercow, voorzitter Lagerhuis, kondigt vertrek aan

09 september 2019 16:53 Aangepast: 09 september 2019 21:36
Bercow in zijn karakteristieke houding. Beeld © ANP

John Bercow, de bekende voorzitter van de Britse variant van de Tweede Kamer, heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij vertrekt uiterlijk op 31 oktober, de dag dat brexit een feit is, of eerder als er verkiezingen worden georganiseerd. 

De 56-jarige Bercow zei vandaag in het Lagerhuis dat hij in 2009 aan zijn vrouw en kinderen heeft beloofd maximaal negen jaar als voorzitter zou aanblijven. Die periode is inmiddels voorbij, en hij wil zich aan de belofte houden. 

Deadline voor vertrek

De voorzitter noemt het 'het meest democratisch en minst disruptief' om uiterlijk 31 oktober te stoppen als voorzitter, op het moment dat brexit zou moeten plaatsvinden. Als het parlement er vanavond voor kiest om eerder verkiezingen te organiseren, gaat hij eerder weg. 

Kamervoorzitter Arib over vertrek Britse collega: 'Voorzitter in lastigste periode'

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib laat aan RTL Nieuws weten ontzag te hebben voor het zware werk van Bercow de afgelopen tijd. "Ik heb respect voor zijn besluit", zegt Arib. "Het is een aimabele man met een grote liefde voor 'zijn' Lagerhuis. Hij was misschien wel voorzitter in de lastigste periode van het huis in de geschiedenis."

Het moment waarop Bercow zijn keuze bekend maakt is opvallend. Na de stemming van vanavond zal het parlement voor vijf weken geschorst worden. Doordat Bercow opstapt voor er verkiezingen worden gehouden, kan het parlement in de huidige samenstelling een nieuwe voorzitter kiezen. 

Daarmee voorkomt Bercow dat bij een een nieuwe verkiezing, waarbij de partij van premier Johnson een meerderheid kan halen, een voorzitter wordt gekozen die onvoorwaardelijk trouw is aan de premier. Voorzitter Bercow, zelf ook Conservatief, is fel tegenstander van de brexit. 

'Order!' 

Na zijn toespraak was er luid applaus, vooral vanuit de oppositiebankjes, en veel complimenten voor de manier waarop Bercow de debatten heeft geleid. Hij staat in Nederland vooral bekend als de man die luid 'order!' roept en opvallend kleurrijke dassen draagt.

De hele speech waarin Bercow zijn vertrek aankondigde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van