Ga naar de inhoud
Economie

Parlement dwingt Johnson uitstel van brexit te vragen als no deal dreigt

Beeld © EPA

Het Britse Hogerhuis steunt het wetsvoorstel van de oppositie dat een brexit zonder deal moet voorkomen. Premier Boris Johnson wordt met deze wet verplicht om in Brussel te vragen om uitstel van de brexit, als er een no deal dreigt.

Daarmee wordt voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk 'hard' uit de Europese Unie stapt op 31 oktober, is de hoop van de oppositie. Dat is echter niet zeker. 

Koste wat het kost uit de EU

Johnson heeft eerder gezegd dat hij niet nog eens om uitstel zou vragen aan de Europese Unie. De Britse premier wil koste wat het kost uit de EU uit, met of zonder deal. Hij leed de afgelopen dagen nederlagen in het Lagerhuis. Zijn collega's stemden niet allemaal met hem mee en de oppositie dwarsboomde zijn plannen. 

De wet moet nog bekrachtigd worden door de koningin. Naar verwachting zal dat maandag gebeuren. Dan doet Johnson mogelijk ook een nieuwe poging om verkiezingen uit te schrijven. 

Brexitchaos
Lees ook:
Brexitchaos duurt voort: komen er nou verkiezingen in het VK of niet?

Parlement naar huis

Na maandag wordt het parlement voor vijf weken naar huis gestuurd. Johnson heeft dat juist gedaan om te zorgen dat het parlement zich niet kon mengen in de besluitvorming van brexit. 

Om verkiezingen uit te schrijven is er een ruime meerderheid nodig in het parlement. Die heeft Johnson juist niet meer. In de afgelopen dagen raakte hij 21 partijleden kwijt die niet met hem meestemden. Een collega liep over naar de oppositie, zijn eigen broer stapte op als parlementslid en minister. 

Verkiezingen

De oppositiepartijen werken samen om Johnson dwars te zitten. De partijen hebben gezegd dat ze voorlopig niet instemmen met vervroegde verkiezingen. Johnson was van plan om voor de EU-top van half oktober verkiezingen te houden. Hij verwacht dat hij dan veel stemmen kan krijgen en zijn kieslijst kan vullen met partijleden die zijn koers volgen.

De EU-top vindt plaats op 17 en 18 oktober. Met de nieuwe wetgeving die nu is aangenomen, moet Johnson vragen om uitstel van de brexitdatum van 31 oktober, als er op 19 oktober geen deal is tussen Brussel en het Verenigd Koninkrijk. 

Premier Johnson heeft gezegd dat hij op 17 oktober een deal gaat sluiten in Brussel, meldt de BBC. Verder zegt hij 'perplex te staan' door de acties van de oppositiepartijen om verkiezingen te blokkeren. "Het is een bijzondere paradox", zei hij. "Nog nooit heeft een oppositiepartij een kans gehad op een verkiezing en die afgeslagen."