Economie

Pensioenfondsen bang voor kortingen, minister gaat oplossing zoeken

05 september 2019 20:45 Aangepast: 05 september 2019 20:51
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld © ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaat op korte termijn in gesprek met pensioenfondsen om een oplossing te zoeken voor de dreigende 'onnodige kortingen'. Dat zegt hij in debat met de Tweede Kamer. De fondsen maken zich grote zorgen, net als de Tweede Kamer.

Pensioenfondsen moeten mogelijk volgend jaar al minder pensioen uitkeren, omdat ze volgens de rekenregels te weinig geld in kas hebben om in de toekomst iedereen van zijn of haar pensioen te voorzien.

De Pensioenfederatie, die overkoepelende belangenbehartiger van bijna alle pensioenfondsen, vroeg donderdag om hulp van het kabinet. Nederlandse pensioenfondsen zijn weliswaar blij met het recent gesloten pensioenakkoord, maar maken zich ernstige zorgen over de effecten van de aanhoudend lage rente en de instabiele financiële markten.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook:

Waarom de rekenrente zo belangrijk is voor je pensioen

Kortingen van 8 procent dreigen 

Binnen de sector zouden alle seinen inmiddels op rood staan, zo schrijft de branchevereniging. Het noemt kortingen van 8 procent niet ondenkbaar als er niet wordt ingegrepen. 

De Pensioenfederatie heeft een analyse gemaakt van de problemen en wil in de nazomer met minister Wouter Koolmees in overleg over de opties. Een woordvoerster zegt niet op eventuele oplossingen vooruit te willen lopen.

Minister wil gesprek aangaan

De minister geeft op eigen initiatief aan graag in gesprek te gaan met de pensioenfondsen, maar was voor het debat niet op de hoogte van de uitnodiging van de Pensioenfederatie.

Koolmees onderstreept dat het gesprek losstaat van het overleg met de sector over de uitvoering van het pensioenakkoord. Hij hoopt de Tweede Kamer voor het einde van het jaar te kunnen informeren over de gesprekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van