Economie

Jo Johnson, broer van Boris, stapt op wegens 'onoplosbare brexitspanning'

05 september 2019 14:13 Aangepast: 05 september 2019 14:14
Boris en Jo Johnson. Beeld © Getty

De brexit drijft de gebroeders Johnson uit elkaar. Jo Johnson, de jongere broer van premier Boris Johnson, is opgestapt als parlementslid en staatssecretaris. Zijn vertrek komt op een opvallend moment, vlak na een aantal cruciale stemmingen waarbij Boris Johnson zijn meerderheid kwijtraakte.

Jo Johnson, die tot vandaag staatssecretaris was voor hoger onderwijs, zegt op Twitter dat hij de afgelopen weken verscheurd werd door loyaliteit voor zijn familie en het landsbelang. "Het zorgt voor een onoplosbare spanning", twitterde hij. 

Vervolgens kondigde hij aan op te stappen. Het lijkt erop dat hij zijn zetel opgeeft en een punt zet achter zijn landelijke politieke carrière. "Het is tijd voor anderen om mijn rollen als parlementslid en staatssecretaris over te nemen." 

Het is niet voor het eerst dat hij opstapt vanwege de brexit: hij was eerder minister voor transport in het kabinet van Theresa May. Op 9 november verliet hij die post. 

'Slechtste van twee werelden' 

Bij zijn eerdere vertrek zei hij dat hij het niet eens was met de brexit-strategie van de overheid. Volgens Jo Johnson stond het Verenigd Koninkrijk op het randje van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en 'leek de deal van May niet op wat er beloofd was'. Hij noemde de deal van May 'het slechtste van twee werelden'. 

Na zijn eerste vertrek riep Johnson op tot een nieuw brexit-referendum, met een optie om in de Europese Unie te blijven. Binnen de conservatieve partij wordt Johnson beschouwd als linkser en meer pro-Europese Unie dan andere conservatieven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Positie Boris Johnson verzwakt: komt er überhaupt nog een brexit?

Broer voor, broer tegen

De verschillen tussen de broers waren al langer duidelijk. In 2016 stemde Jo Johnson tegen de brexit. Op dat moment voerde broer Boris campagne voor het Leave-kamp. 

Volgens Laura Kuenssberg, politiek verslaggever voor de BBC, lijkt het erop dat het schrappen van rebellerende patijleden uit de Conservatieve Partij druppel is geweest voor Jo Johnson. Boris Johnson heeft de afgelopen dagen alle partijleden die tegen zijn voorstel stemden van partijlijst gehaald. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van