Economie

China en VS bespreken handelsoorlog in oktober

05 september 2019 11:16 Aangepast: 05 september 2019 11:16
De Amerikaanse president Donald Trump schudt de Chinese president Xi Jinping de hand. Beeld © Getty Images

China en de VS gaan begin oktober handelsgesprekken voeren in Washington. Volgens de Chinese minister van handel ging een belletje met de vandaag VS 'erg goed'. Beleggers reageren positief op het nieuws.

Begin komende maand gaan de VS en China weer praten over het handelsconflict tussen beide landen, aldus het Chinese ministerie van handel.

Even bellen

Die mededeling volgde op een eerder telefoongesprek tussen de Chinese vice-premier Liu He en de voorzitter van de centrale bank van China, Yi Gang, met de Amerikaanse handelsafgevaardigde Robert Lightizer en de Amerikaanse minister van handel Steven Mnuchin.

Voordat de gesprekken plaatsvinden zal er vanaf medio september al op een lager niveau worden gepraat.

Een woordvoerder van het handelsafgevaardigde van de VS bevestigde tegen persbureau Reuters dat er 'in de komende weken' op ministerieel niveau zal worden gesproken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Effect handelsoorlog: aantal faillissementen stijgt het hardst in VS

Beleggers opgelucht

Op de beurs wordt enthousiast gereageerd op het nieuws. Gisteren steeg de brede Amerikaanse S&P 500-index met ruim 1 procent, terwijl vannacht de index van het Chinese Shanghai bijna 1 procent groeide. De Japanse Nikkei-index groeide zelfs met meer dan 2 procent.

De AEX-index stijgt vandaag, na de winst van gisteren van 0,8 procent, met nog eens zo'n bijna 0,8 procent.

Bij het optimisme onder beleggers spelen trouwens meer zaken. Zo stemde het Britse Lagerhuis tegen een no-dealbrexit en tegen nieuwe verkiezingen. Verder is er in Italië een nieuwe regering en lijkt de onrust in Hongkong wat minder nu de controversiële uitleveringswet is ingetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lagerhuis stemt tegen brexit zonder deal en weigert nieuwe verkiezingen

VS en China spraken al eerder

De kansen op een oplossing voor de handelsoorlog tussen de VS en China lijken nu toe te nemen. Er werd eerder al gesproken, maar dat heeft tot nu toe niet tot een oplossing geleid. Of de nieuwe gesprekken iets gaan opleveren is dus nog maar de vraag.

Eind juni zagen Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping af van het introduceren van nog meer importtarieven en zij gingen weer spreken over een oplossing voor het handelsconflict. Maar later volgden dus toch weer nieuwe heffingen over en weer.

En eind juli vorig jaar leken China en de VS weer om tafel te gaan, maar in september laaide de handelsoorlog toch weer op.

Nieuwe importheffingen

Mochten de gesprekken van de komende weken op niets uitlopen, dan leggen beide landen elkaar weer nieuwe importtarieven op.

Afgelopen zondag gingen nieuwe importheffingen van de VS op Chinese producten in. Op onder meer schoenen, kleding werd een tarief van 15 procent ingevoerd. China beantwoordde die heffing met nieuwe tarieven op Amerikaanse olie.

De VS is van plan de heffingen op Chinese producten met een waarde van 250 miljard dollar te belasten met een verhoging van het importtarief van 25 naar 30 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van