Economie

Johnson: 'Geen nieuwe verkiezingen, kans op deal met Brussel is groot'

02 september 2019 19:46 Aangepast: 02 september 2019 20:21
Boris Johnson gaf een verklaring aan de pers. Beeld © Screenshot livefeed BBC.

De Britse premier Boris Johnson gaat de Europese Unie niet om uitstel van de brexit vragen. "De brexit-gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel gaan goed. De kans op een brexit-deal is groot. Vragen om uitstel, verkleint de kans op een goede deal voor de Britten."

Dat zei premier Boris Johnson maandagavond tegen de Britse pers bij een toespraak voor zijn ambtswoning in Downing Street. De premier riep de Britse parlementsleden ook op om tegen een motie te stemmen.

Labour-parlementariër Hilary Benn diende maandag een voorstel in voor een noodwet waarin staat dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie niet zonder deal mag verlaten, zonder dat het parlement hiermee instemt.

Omdat enkele conservatieve parlementsleden zich volgens Britse media achter dit plan scharen, zouden de opstellers van de motie een meerderheid hebben. De parlementariërs willen ook dat Johnson -als er op 19 oktober nog geen deal is - aan de EU uitstel vraagt van de brexit tot 31 januari 2020, een uitstel van drie maanden. 

'Uitstel zonder mitsen en maren'

Johnson beet in zijn speech hard van zich af. " Ik zal Brussel niet om uitstel vragen. We verlaten de EU op 31 oktober, zonder mitsen of maren", zei hij. De parlementariërs zouden volgens de premier met hun houding de kans op een deal verkleinen. "Om uitstel vragen, ondermijnt de onderhandelingspositie van het Verenigd Koninkrijk", stelde de voorman van de Conservatieven.

Terwijl Johnson zijn verhaal deed, hoorde je op de achtergrond de protesten van anti-brexeteers, die buiten de beveiligde zone demonstreerden.

'Geen nieuwe verkiezingen' 

Johnson liet ook weten dat er wat hem betreft geen nieuwe verkiezingen komen. Eerder op de dag meldden Britse media nog dat hij juist nieuwe verkiezingen wilde uitschrijven. Johnson heeft namelijk maar een minieme meerderheid in het Lagerhuis (één zetel), wat hem problemen oplevert als niet al zijn partijleden hem steunen.

"Ik wil geen nieuwe verkiezingen en jullie ook niet", zei Johnson tegen de Britse pers. "Laten we de brexit-klus klaren." 

Volgens Britse media zei Johnson het niet, maar zal hij wel degelijk nieuwe verkiezingen uitroepen als het voorstel om brexit uit te stellen aangenomen worden. Met zijn toespraak zou Johnson op verkiezingen voorsorteren, waarbij hij kan zeggen dat de oppositie hem tot die stap gedwongen heeft door de wet aan te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Johnson stuurt aan op vervroegde verkiezingen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van