Economie

Scheringa krijgt zijn zin: Wellink moet onder ede vragen beantwoorden

29 augustus 2019 14:04

Dirk Scheringa, oprichter van de failliete DSB Bank, heeft van de rechter zijn zin gekregen. Nout Wellink, de voormalig president-directeur van DNB, moet onder ede vragen gaan beantwoorden over de ondergang van DSB.

Wellink stond aan het hoofd van De Nederlandsche Bank toen DSB in 2009 omviel. Volgens Scheringa is er bij de toezichthouder bewust gelekt over zijn bank. Daardoor ontstond een bankrun en ging het bedrijf ten onder. Met zijn vragen aan de voormalig toezichthouder wil hij dit aantonen. 

Andere DNB-bestuurders gingen al voor

Wellink is niet de eerste die vragen moet beantwoorden van de oud-bankier. Vorig jaar waren er al andere oud-bestuurders die tekst en uitleg moesten geven.

Scheringa probeert met die verhoren aan te tonen dat zijn bedrijf bewust 'kapotgemaakt is'. Met de antwoorden uit het zogeheten voorlopige getuigenverhoor hoopt hij bewijs te verzamelen voor een rechtszaak. 

Tussen september en januari

Wellink zal ergens de komende maanden moeten verschijnen voor de rechter. Ergens tussen september en januari, zo laat de rechtbank weten. Wellink was niet bereikbaar voor commentaar.

RTL Z sprak Scheringa onlangs. In het MKB Ondernemerscafé blikte hij terug op het faillissement van DSB.  "We hebben nooit echt verlies gemaakt. Het had gewoon niet gehoeven. Anders kun je toch ook niet 100 miljoen winst per jaar maken?" 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van