Economie

Duitsland onderzoekt verbod op negatieve rente op spaargeld

29 augustus 2019 13:42 Aangepast: 29 augustus 2019 16:15
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz met bondskanselier Angela Merkel. Beeld © Getty Images

Duitse spaarders mogen niet de dupe worden van de lage rentes op financiële markten, vindt de Duitse regering. En dus wordt onderzocht of het rekenen van negatieve rente door banken op spaarrekeningen verboden kan worden.

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft om zo'n onderzoek gevraagd, meldt de Duitse krant Handelsblatt.

Het onderzoek volgt op een voorstel van de premier van deelstaat Beieren, Markus Söder. Die wil een wettelijk verbod op negatieve rente op spaargeld tot maximaal 100.000 euro. "Sparen moet beloond worden en niet gestraft", aldus Söder. 

Verdienmodel onder druk

De politici vrezen dat banken hun spaarders zullen laten opdraaien voor gevolgen van de lage rente. Omdat banken zelf een boeterente van 0,4 procent moeten betalen op geld dat zij 's nachts moeten stallen bij de ECB en ze weinig rente kunnen vragen over leningen, komt het verdienmodel van banken onder druk te staan. 

Een mogelijke oplossing: in plaats van rente uitkeren over spaargeld, klanten om een vergoeding vragen voor het veilig bewaren van hun spaargeld, oftewel: negatieve rente rekenen. Voor vermogende klanten gebeurt dit al, in Duitsland en Denemarken maar ook in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB hint op verdere renteverlaging, negatieve rente lonkt

ING en Volksbank

Voor 'gewone' consumenten komt het moment dat zij moeten gaan betalen voor hun spaargeld bij de bank ook steeds dichterbij.

Zowel ING als Volksbank zeiden onlangs dat ze negatieve rente op spaargeld niet langer kunnen uitsluiten. ING-topman Ralph Hamers zei bij de presentatie van de halfjaarcijfers dat de bank negatieve rente als optie overweegt om de gevolgen van een eventuele renteverlaging door de ECB op te kunnen vangen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING overweegt negatieve spaarrente en extra kosten voor online bankieren

Geen plannen in Nederland

In Nederland zijn er op dit moment geen plannen om onderzoek te doen naar mogelijkheden om eventueel per wet het rekenen van negatieve rente te verbieden, meldt een woordvoerder van het ministerie van Financiën aan RTL Z.

"In theorie kan het, dan moet je het in een wet vastleggen. Maar er zijn geen plannen voor en ook geen verzoeken om ermee aan de slag te gaan", zegt zij.

In België is de theorie in de praktijk gebracht. Bij onze zuiderburen is in de wet vastgelegd dat rente op spaargeld van particulieren niet onder de 0,11 procent mag komen, bevestigt een woordvoerder van Febelfin. Dat is de belangenvertegenwoordiger van de financiële sector in het land.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van