Er lijkt geen einde te komen aan de groei van de toeristische sector in Nederland. Het afgelopen jaar gaven toeristen, uit binnen- en buitenland, opnieuw meer uit. Al heeft dat behalve positieve ook negatieve gevolgen.
De totale bestedingen die toeristen voor, tijdens en na hun reis of verblijf deden bedroegen in 2018 in totaal 87,5 miljard euro. Dat was - rekening houdend met de gestegen prijzen in ons land - 4,1 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit cijfers van CBS.
Meer uitgaven, betekent ook meer werk. Het aantal aantal banen in de toeristische sector nam toe met 27.000 tot 791.000, een groei van 3,6 procent. De toegevoegde waarde van de sector steeg met 7,1 procent naar 30,4 miljard euro.
Economisch impact is breed
De impact van toerisme wordt op veel plekken gevoeld, zegt toerisme-onderzoeker en lector Jeroen Klijs van de Breda University of Applied Sciences. "Van een benzinestation of hotel tot het broodje dat iemand koopt bij de bakker. Ook diens toeleveranciers en de hele keten erachter profiteren indirect mee. Dat maakt de impact vaak lastig meetbaar."
De groei van 2018 wordt veroorzaakt door zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. Zo gaven Nederlanders vorig jaar samen 2,7 miljard euro meer uit aan zaken zoals vakanties, uitjes en horeca, grotendeels door de lange en warme zomer.
In totaal ging het om 51,9 miljard euro, een groei van 5,5 procent. Daarbij zijn ook vakantie-uitgaven voor bijvoorbeeld accommodaties en vervoer die zijn gedaan bij Nederlandse bedrijven meegerekend.
De bestedingen van toeristen uit het buitenland namen met 8,2 procent nog sterker toe. Dat kwam zowel door een groter aantal overnachtingen die zij hier boekten als het toegenomen aantal buitenlanders die hun accommodatie of vliegticket bij Nederlands bedrijven boekte.
In 2018 kwamen er 19,1 miljoen buitenlandse toeristen naar ons land, 1,2 miljoen meer dan in 2017. Zij gaven samen 32,5 miljard euro uit, oftewel 2,5 miljard euro meer dan het jaar ervoor.
Sector wordt belangrijker
Hiermee neemt ook het belang van de sector voor de Nederlandse economie weer iets toe. Toerisme was in 2018 goed voor 4,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en 6,3 procent van de werkgelegenheid. De horeca droeg met ruim 12 miljard euro en bijna de helft van de gewerkte uren het meest bij aan de toegevoegde waarde van de toeristische sector.
Negatieve kant
Toch moet er ook een kanttekening worden geplaatst bij de groei, vindt Klijs. "Er is steeds meer discussie over de bredere impact van toerisme. Denk aan drukke plekken zoals het centrum van Amsterdam of Giethoorn, waar de sociale impact ook een negatieve kant heeft."
Het spreiden van toeristen, iets wat onder meer het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) nastreeft, lukt volgens hem nog maar mondjesmaat. Klijs: "Dat is al jaren beleid, maar er moeten nog grote stappen worden gezet."
Daarbij moeten we volgens hem niet verwachten dat een Japanner naar Drenthe gaat in plaats van Amsterdam. Klijs: "Die wil toch de hotspots zien. Je moet juist de Duitsers en Belgen die voor de derde keer komen en ook Nederlanders zelf bewegen om naar meer onbekende locaties te gaan. Dat kan met marketing, maar ook door attracties aantrekkelijker te maken en de bereikbaarheid te verbeteren."
