Economie

Tusk: 'Frankrijk kan op loyaliteit EU rekenen als VS Franse wijn belasten'

24 augustus 2019 13:55 Aangepast: 24 augustus 2019 14:04
Donald Tusk tijdens zijn openingstoespraak van de G7 in Biarritz. Beeld © AFP

Als de Verenigde Staten ervoor kiezen om een importheffing te introduceren op wijnen uit Frankrijk, zal de Europese Unie met soortgelijke maatregelen komen. "Het gaat om een van hun waardevolste exportproducten."

Dat zei voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk bij de officiële aftrap van de G7 in het Franse Biarritz.

Een confrontatie met de beste bondgenoot

Hij reageerde daarmee op het dreigement van de Amerikaanse president. Donald Trump zei vlak voor zijn vertrek naar de G7 dat hij wellicht een heffing invoert op het importeren van Franse wijnen.

Frankrijk voerde eerder dit jaar een belastingmaatregel door voor grote techbedrijven. Volgens Trump zijn met name Amerikaanse bedrijven daar de dupe van.

"Het laatste dat we nodig hebben en willen is een confrontatie met onze beste bondgenoot, de Verenigde Staten", zei Tusk. "Maar Frankrijk kan rekenen op de loyaliteit van de Europese Unie. Het gaat om een van hun waardevolste exportproducten."

Wereldwijde recessie

Hij waarschuwde verder dat handelsoorlogen het vertrouwen dat er nog bestaat tussen de westerse landen verder kunnen doen eroderen. Ook kunnen ze tot een wereldwijde recessie leiden. 

Deze editie van de jaarlijkse Groep van Zeven-top wordt 'een moeilijke test van eenheid en solidariteit', zei Tusk ook. Zeker na een jaar waarin de leiders van de rijke landen het moeilijk vonden om elkaar te vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van