Ga naar de inhoud
Economie

China voert nieuwe tarieven in op 75 miljard aan producten VS

De Chinese president Xi Jinping. Beeld © AFP

De handelsoorlog escaleert verder nu China heffingen gaat invoeren op import uit de VS. Het gaat om tarieven op producten met een waarde van 75 miljard dollar. Ook worden accijnzen op auto's weer ingevoerd.

China wil tarieven invoeren van tussen de 5 en 10 procent op een aantal Amerikaanse producten. Die heffing wordt in twee stappen ingevoerd: per 1 september en met ingang van 15 december.

Daarnaast komt er een tarief op auto's uit de VS, met 25 procent een stuk hoger. Op auto-onderdelen komt een heffing van 5 procent. Die heffingen waren eerder dit jaar juist stopgezet.

'Liever
Lees ook:
'Liever een valuta-oorlog dan een handelsoorlog'

Extra heffingen VS

China zegt gedwongen te zijn tot de maatregelen, in reactie op Trumps acties. De Amerikaanse president kondigde begin deze maand aan dat er per 1 september een importheffing komt van 10 procent op producten die volgens hem eerder nog niet extra belast waren.

Volgens Trump gaat het om een 'kleine extra' heffing. Door die heffing wordt de import in de VS van Chinese producten met een waarde van 300 miljard dollar geraakt. 

Trump stelde wel de invoering van bepaalde tarieven uit tot december, volgens hem om te voorkomen dat Amerikaanse consumenten geraakt worden door hogere prijzen op kerstcadeaus.

Begin september gaan de VS en China weer om tafel over de handelsoorlog.

Sojabonen

Een deel van de Chinese importheffingen, waaronder die op sojabonen en Amerikaanse ruwe olie, wordt per 1 september van kracht. Amerikaanse sojabonen zijn al een tijdje een heet hangijzer in het handelsconflict.

China zou de Amerikaanse president Donald Trump beloofd hebben meer sojabonen te kopen, maar Trump verweet het land zich niet aan die afspraak te hebben gehouden. De sojabonen zijn belangrijk voor Trump omdat hij Amerikaanse boeren beloftes had gedaan.

Beurzen dalen

Beleggers schrikken van de Chinese aankondiging. Wall Street lijkt lager te gaan openen. Het ziet er naar uit dat de Dow Jones-index en de brede S&P 500 zo'n 0,6 procent lager van start gaan.

De AEX-index stond de hele dag in de plus, maar staat inmiddels op een verlies van circa 0,3 procent.

Dit is een artikel van