Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Artsen en studenten voeren actie voor vergoeding coassistenten

22 augustus 2019 16:05 Aangepast: 22 augustus 2019 17:16
De coassistenten van het ErasmusMC breken ook een lans voor betaling van de coassistent in algemene ziekenhuizen. Beeld © De Geneeskundestudent

Artsen en geneeskundestudenten in Nederland voeren vandaag actie. Ze willen dat coassistenten die in een algemeen ziekenhuis werken, voortaan een vergoeding voor hun werk krijgen. De coassistenten die in academisch ziekenhuizen werken, krijgen die namelijk wel. Zij krijgen sinds dit jaar 100 euro per maand.

De actie is opgezet door de belangenorganisaties De Geneeskundestudent en de Landelijke vereniging voor Artsen in Dienstverband (LAD).

Op Twitter plaatsen tientallen artsen en studenten filmpjes waarin ze een tongspatel breken. Onder hen zijn ook bekende artsen als Bertho Nieboer, longarts Sander de Hosson en Marcel Levi, die een column in het Parool heeft. De hashtag #breekeenlansvoordeco was al snel trending in Nederland.

Wat doet een coassistent?

Coassistenten - studenten geneeskunde - werken vaak meer dan 50 uur per week, in 30 procent van de gevallen zelfs meer dan 60 uur, aldus de actievoerders. In totaal gaat het vaak om twee jaar aan stages, verdeeld over verschillende specialismen en werkplekken waar de studenten zes weken blijven.

Sinds dit jaar krijgen coassistenten in de acht universitaire ziekenhuizen (UMC) in Nederland een vergoeding. Dat is vastgelegd in de nieuwe cao voor umc’s. De reguliere ziekenhuizen vallen echter onder een andere cao.

"Met de hoeveelheid uren die een coassistent werkt, is het nagenoeg onmogelijk om een bijbaan te nemen", zegt Amir Abdelmoumen, voorzitter van belangenorganisatie De Geneeskundestudent. 

Het lopen van coschappen gebeurt in de masterfase van de studie geneeskunde. "We betalen deze twee jaar wel gewoon collegegeld van zo’n tweeduizend euro per jaar", legt Abdelmoumen uit. "Omdat je naast je coschappen geen tijd hebt om te werken, heb je haast wel ouders nodig die je financieel steunen. Dat maakt de studie niet bepaald toegankelijk voor iedereen." 

Ongelijkheid

Dat geneeskundestudenten die in een universitair ziekenhuis werken wel een vergoeding krijgen is volgens de actievoerders een 'mooie stap'. "Maar het leidt tot ongelijkheid als co's in algemene ziekenhuizen dat niet krijgen", zegt Abdelmoumen.

In Nederland werken ongeveer 7000 coassistenten. Circa 4000 van hen werken in algemeen ziekenhuizen. De rest werkt bij huisartsenpraktijken of bij universitaire ziekenhuizen.

Als de algemeen ziekenhuizen de assistenten moeten gaan betalen, kost hen dat gezamenlijk 400.000 per maand. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ziet daarom niets in de komst van een vergoeding, een van de redenen dat cao-onderhandelingen vastliepen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van