Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Qantas gaat testen of mensen vlucht van 19 uur kunnen doorstaan

22 augustus 2019 15:11 Aangepast: 23 augustus 2019 11:45
Beeld © Getty Images

Voor menig passagier is een vlucht van een uurtje of vier naar een mediterraan eiland al een lange zit, maar de Australische maatschappij Qantas gaat onderzoeken hoe ver ze kunnen gaan. Het bedrijf gaat onderzoeken hoe passagiers en personeel reageren op een vlucht van een uur of negentien.

Qantas overweegt namelijk om lijnvluchten te gaan aanbieden van de oostkust van Australië naar New York en Londen. Maar zo lang in de lucht zijn doet wel wat met je lichaam, en dus gaat Qantas onderzoeken wat er precies gebeurt en hoe ze dat een beetje aangenaam kunnen maken.

Alles in de gaten houden

Dit najaar zal de maatschappij daarom een aantal testvluchten uitvoeren met slechts 40 mensen aan boord, inclusief crew. De mensen aan boord worden op allerlei manieren in de gaten gehouden om te monitoren hoe ze reageren op zo'n lange reis. Daarvoor werkt Qantas samen met de Sydney University en Monash University.

De mensen in de cabine krijgen een aantal wearables op hun lichaam. Wetenschappers monitoren slaappatronen en de consumptie van eten en drinken, maar ook de invloed van licht, beweging en entertainment op de gezondheid, welzijn en de biologische klok.

Ook piloten in de gaten houden

Tijdens de megalange vluchten kijken de onderzoekers ook meteen naar wat er gebeurt met de piloten. Want ook zij zijn natuurlijk niet gewend om zo lang achter de knuppel te zitten.

De hersenactiviteit van de piloten wordt in de gaten gehouden, om hersenpatronen in kaart te brengen en te checken of de piloten alert blijven. Ook wordt gekeken naar de melatonine-huishouding, een hormoon dat het slaapritme beïnvloedt.

Qantas laat weten dat het pas een besluit neemt over het commercieel aanbieden van de extreem lange vluchten, nadat het onderzoek is afgerond.

Milde en ernstige effecten

Dat de maatschappij onderzoekt hoe lang vliegen een beetje fatsoenlijk te doorstaan is, is absoluut geen overbodige luxe. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een flinke lijst aangelegd van hinder die passagiers kunnen ondervinden van vliegen.

Zo kan langdurige blootstelling aan cabinelucht zorgen voor droge huid en ogen, een bekend fenomeen voor veel luchtreizigers.

Maar er zijn ook een stuk ernstiger bijwerkingen van vliegen. Zo blijkt uit onderzoek van de WHO dat de kans op trombose fors toeneemt door langdurig stilzitten. Hoe langer je vliegt, hoe groter de kans op trombose.

Maak wandelingen

De WHO raadt dan ook aan om om de paar uur op zijn minst even een wandelingetje te maken door de cabine. Een andere handige tip: zorg ervoor dat je geen bagage bij je voeten hebt liggen, waardoor je je benen nog minder beweegt.

Verschillende vliegmaatschappijen testen met extreem lange vluchten of bieden ze al aan. Zo vlieg je sinds afgelopen oktober met Singapore Airlines van Singapore naar Newark. Qantas wil binnen een paar jaar vluchten van rond de 20 uur aanbieden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van