Ga naar de inhoud
Economie

Amsterdam onderzoekt verkoop noodlijdende vuilverbrander AEB

AEB in Amsterdam. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam wil zijn noodlijdende afvalverwerker AEB verkopen. Het heeft de hulp ingeschakeld van adviesbureau KPMG om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken.

Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad na eerdere berichtgeving van het FD. KPMG onderzoekt nu drie verschillende scenario's: een volledige verkoop, opsplitsing en het vinden van nieuwe aandeelhouders. De gemeente Amsterdam is voor 100 procent eigenaar van AEB..

In juli werden vier van de zes verbrandingslijnen stilgelegd, nadat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. Doordat twee derde van de verbrandingscapaciteit is weggevallen, kan AEB geen rekeningen meer sturen voor het verbranden van afval.

Financiële problemen

Ook kan het niet voldoen aan de levering van warmte aan 35.000 aangesloten woningen en bedrijven. Om toch aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen, moet het dieselaggregaten inhuren. Hierdoor nemen de financiële problemen alleen maar verder toe.

De vuilverbrander draait door achterstallig onderhoud op een derde van zijn capaciteit. De gemeente en verschillende banken kwamen al met een noodkrediet van 16 miljoen euro over de brug. Volgens het zwartste scenario is er 150 miljoen euro nodig.

De problemen bij de AEB zijn een landelijk probleem. Er wordt jaarlijks 1,4 miljoen ton afval verbrand, waarvan een deel uit het buitenland. Dit afval wordt nu tijdelijk gedumpt op verschillende stortplaatsen rondom de stad.

Bijspringen

Afvalverwerkers in het hele land moeten bijspringen. In die regio met 2,5 miljoen huishoudens is een probleem ontstaan doordat de verbrandingsovens van AEB buiten gebruik zijn. Als de situatie niet snel wordt opgelost, dreigt afval niet meer te kunnen worden verwerkt.

Drie van de vier commissarissen van AEB zijn inmiddels opgestapt, onder wie de dit jaar aangetreden voorzitter Yvonne Timmerman-Buck. De toezichthouders bleken overhoop te liggen met de gemeente.