Economie

Industrie zakt verder weg: personeelstekort en minder omzet

20 augustus 2019 06:10 Aangepast: 18 november 2019 14:07
Werknemers van de NAM op de HSM-werf in Schiedam. Beeld © ANP

Ook over het tweede kwartaal van 2019 krijgt de Nederlandse industriesector een onvoldoende. Na twee vette jaren stevenen producenten af op een jaar vol krimp.

Want na de omzetdaling van 4,2 procent in het eerste kwartaal, hebben producenten in de industrie het afgelopen kwartaal nog eens 4,9 procent minder omgezet vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Olie en chemie krimpen flink

In veel bedrijfstakken is er sprake van krimp. Zo boekten raffinaderijen en chemiebedrijven 5 procent minder omzet, met name doordat producenten van aardolie (-9,5 procent) en chemische producten (-4,5) flink minder omzet genereerden dan een jaar eerder.

Ook producenten in de metaalindustrie en die in de textiel-, kleding- en lederindustrie zagen hun omzet in het tweede kwartaal van 2019 dalen, beide met 1,6 procent.

De laatste keer dat de industriesector als geheel twee minnen achtereen scoorde was in 2016.

Er waren ook positieve uitschieters. Zo draaide het vooral goed in de hout- en bouwmaterialenindustrie, waar de omzet met 6,6 procent groeide. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie (alcoholische dranken, thee, koffie, rookwaren) deed het goed met een plus van 2,1 procent.

Groot arbeidstekort

De oorzaak van het tot dusver zwakker jaar ligt volgens de producenten op de arbeidsmarkt. Het aantrekken van personeel is al tijden lastig, en dat is met name zichtbaar in het aantal openstaande vacatures. Aan het eind van het tweede kwartaal stonden er bijna 24 duizend vacatures open, het hoogste aantal in elf jaar tijd.

De afgelopen twee jaar worstelt de industriesector met het arbeidstekort. Hoewel het aantal banen groeit, zegt liefst 21 procent van alle industriële producten dat zij last hebben van een tekort aan personeel.

Vooruitzichten niet rooskleurig

Ondertussen zijn de economische vooruitzichten bepaald niet rooskleurig. Hoewel de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal jaar-op-jaar nog met 1,8 procent groeide, is er de vrees voor de gevolgen van brexit en de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

Dit doorsudderende handelsconflict begint de Nederlandse industrie steeds meer te raken, waarschuwde ABN Amro vorige maand. Dat bleek even later toen duidelijk werd dat de gemiddelde dagproductie voor de vierde achtereenvolgende maand kromp

De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van producten die worden geëxporteerd, met name naar of via Duitsland. De Duitse economie kromp in het tweede kwartaal met 0,1 procent doordat het nu al de gevolgen voelt van internationale handelsconflicten en de alsmaar minder draaiende wereldeconomie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsconflict sleurt Nederland mee, economie 'in blessuretijd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van