Economie

Eindhovense medewerkers Ryanair eisen schadevergoeding voor ontslag

16 augustus 2019 11:11
Vakbondsleden delen pamfletten uit op Eindhoven Airport Beeld © ANP

Acht cabinemedewerkers die voor Ryanair vanaf de basis in Eindhoven vlogen, eisen een schadevergoeding voor hun ontslag. Het conflict met Ryanair sleept zich al maanden voort.

De medewerkers zijn ontslagen bij Ryanair als resultaat van een verstoorde arbeidsrelatie, stelt vakbond FNV. Maar Ryanair spreekt dat tegen. Volgens de budgetmaatschappij zijn de medewerkers om economische redenen ontslagen. 

Ryanair sloot vorig jaar zijn basis in Eindhoven. Daarna werd collectief ontslag aangevraagd voor al het personeel dat in Nederland gevestigd was. Als reden gaf Ryanair de 'slechte bedrijfseconomische prestaties'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

UWV: Ryanair mag piloten en cabinepersoneel niet ontslaan

Eerst wilde het bedrijf de medewerkers verplicht overplaatsen naar het buitenland, maar dat mocht niet van de rechter. De prijsvechter stelde het personeel toen voor de keuze om alsnog 'vrijwillig' te verhuizen, of ontslagen te worden. 

Arbeidsrelatie verstoord door 'pesterijen' 

Het UWV ging daar niet in mee. Ryanair heeft nu een zaak aangespannen om de overeenkomsten van de acht medewerkers die nog over zijn, toch om bedrijfseconomische redenen te laten ontbinden. 

FNV wil ook ontslag, maar volgens de vakbond is de relatie verstoord door 'pesterijen'. Daarom moet het bedrijf volgens de bond een schadevergoeding betalen. De medewerkers, die voornamelijk uit het buitenland komen, verliezen namelijk hun baan terwijl ze wel een sociaal leven in Eindhoven hebben opgebouwd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore