Proefprocessen OM

'Verzekeringsfraudeurs mogelijk bestraft zonder politieonderzoek'

16 augustus 2019 05:07 Aangepast: 16 augustus 2019 08:21
Archieffoto. Beeld © iStock

In een reeks proefprocessen van het Openbaar Ministerie zullen verzekeringsfraudeurs worden bestraft, zonder dat de politie een onderzoek heeft gedaan. In plaats daarvan mag de verzekeraar de bewijzen aanleveren.

Dat schrijft het AD.

Verzekeringsfraude komt ongelooflijk veel voor: in 2017 werden ruim 28.000 zaken onderzocht, met een totale waarde van 101 miljoen euro. Het werkelijke fraudebedrag ligt naar schatting nog vier keer zo hoog, maar mede door beperkte politiecapaciteit kunnen niet alle zaken opgelost worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Sloveense vrouw amputeert hand met cirkelzaag voor verzekeringsgeld'

Veel verzekeringsfraude

"Al jaren wordt er veel verzekeringsfraude gepleegd, met name bij ongevallenverzekeringen, maar slechts een bedroevend aantal komt bij de strafrechter", zegt officier van justitie Petra Willemse in het AD.

Daarom experimenteert het Openbaar Ministerie nu met proefprocessen, waarbij de verzekeraar de bewijzen voor de fraude mag leveren. De politie hoeft dan geen onderzoek meer te doen.

Verkeersongeval in scène gezet

Een van de eerste proefprocessen dient in Rotterdam en gaat over een verzekeringsclaim van ruim 5400 euro, waarbij twee automobilisten een verkeersongeval in scène zouden hebben gezet. Verzekeraar Achmea ontdekte echter dat de schadeformulieren waren vervalst en er waarschijnlijk helemaal geen sprake was van één aanrijding, maar meerdere botsingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verzekeringsfraude: mannen zijn de grootste oplichters

'Ik hoop niet dat het lukt'

Emeritus-hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout laat in de krant weten niets te zien in de proefprocessen. "Ik hoop eerlijk gezegd ook niet dat het lukt. We proberen bij de politieverhoren al tunnelvisie te voorkomen. Maar tunnelvisie kun je nóg eerder verwachten van een verzekeringsmaatschappij, die belang heeft bij de opsporing en het terugkrijgen van haar geld."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`