Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Prognose: economie Hongkong komt tot stilstand door protesten

15 augustus 2019 14:20
Oproerpolitie schiet met traangas op demonstranten. Beeld © ANP

De protesten in Hongkong zitten de groei van de economie in de weg. De speciale Chinese regio gaat uit van fors lagere groei voor dit jaar.

Volgens de nieuwste voorspelling komt de economie vrijwel compleet tot stilstand. De overheid gaat nu uit van een groei tussen de 0 en 1 procent voor dit jaar. Eerder werd er op een grotere groei gerekend van rond de 2 tot 3 procent. 

Dat er gesneden is in de groeiverwachting is geen verrassing. Het gaat al een paar maanden slechter met de economie. Op jaarbasis verwacht de overheid dus nog wel een lichte groei, maar ten opzichte van het vorige kwartaal kromp de economie van de stadstaat al. Als de krimp doorzet, zal de economie in het derde kwartaal in een recessie komen.

De groei van de economie van Hongkong vlakt de laatste tijd af. De groei van de economie van Hongkong vlakt de laatste tijd af.

Groei loopt al maanden terug

Er is een steunpakket aangekondigd van ongeveer 19,1 miljard Hong Kong dollar (2,2 miljard euro) om de economie te stutten. Binnen dat steunpakket komen er subsidies voor armen en bedrijven. 

De onrust zorgt voor meer pijn voor de economie, maar in de eerste helft van dit jaar liep de groei sowieso terug. De autonome stadstaat heeft veel last van de handelsoorlog, die de handel en investeringen afremt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote onrust in Hongkong, wat speelt er eigenlijk?

Helft hotelkamers blijft leeg

Er komen ook veel minder toeristen in Hongkong, mede door de protesten. Volgens Bloomberg lopen hotels ruim de helft van de omzet mis in deze maand. Doorgaans komt 80 procent van de toeristen van het Chinese vasteland, maar die toeristen blijven nu weg uit angst voor hun veiligheid. 

In Hongkong wordt al meer dan twee maanden gedemonstreerd tegen de overheid. Het gaat om de grootste demonstraties in de geschiedenis van de stad, die tot 1997 een Britse kolonie was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sfeer op vliegveld Hongkong grimmig: 'Reizigers zijn bang'

Onrust door wetsvoorstel

Hongkong is wel Chinees, maar heeft een grote mate van autonomie. Zo heeft Hongkong een eigen juridisch systeem en een eigen politiemacht. Die politiemacht staat nu avond aan avond met wapenstokken tegenover demonstranten. 

De onrust begon dit jaar door de invoering van een wet die de uitlevering van inwoners van Hongkong aan China mogelijk maakte. China heeft de laatste jaren meer macht naar zich toegetrokken, wat in het verkeerde keelgat schiet bij de inwoners van Hongkong. 

Daarnaast zijn er grote verschillen tussen arm en rijk in Hongkong. De huizenprijzen stijgen, een op de vijf inwoners leeft in armoede. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van