Economie

Bercow: Lagerhuis laat zich niet monddood maken door truc Johnson

14 augustus 2019 15:10 Aangepast: 18 augustus 2019 07:46
De voorzitter van het Britse parlement, John Bercow, in actie. Beeld © AFP

Voorzitter John Bercow van het Britse Lagerhuis zal 'tot zijn laatste adem strijden' tegen het plan van Boris Johnson om het parlement desnoods te omzeilen voor een no deal-brexit.

Premier Johnson belooft sinds zijn aantreden afgelopen juni dat de Britten hoe dan ook de Europese Unie verlaten op 31 oktober, zelfs al zou er tegen die tijd geen deal op tafel liggen.

Staatsrechtelijke truc

Omdat een meerderheid van het Britse Lagerhuis hier tegen is, dreigde Johnson om in dat geval het parlement tijdelijk te schorsen. Dat zou mogelijk zijn via een zogeheten 'Sittings of the House Motion', een staatsrechtelijke truc die tijdelijk (veertien dagen) voorkomt dat er een nieuwe regering wordt aangewezen, terwijl ondertussen de brexitdeadline verloopt.

Onaanvaardbaar, vindt speaker Bercow. "Ik zal tot mijn laatste adem strijden om dat te voorkomen. We kunnen geen situatie krijgen waarin het parlement wordt stilgelegd. Wij zijn een democratische samenleving en het parlement zal gehoord worden", zegt hij tegen The Guardian.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse ondernemers worden moe van brexit-onzekerheid

Schorsing parlement voorkomen

Volgens Bercow kan het parlement een no deal-brexit nog steeds voorkomen. "Wat mij betreft komt niemand ermee weg om het parlement de mond te snoeren. Niemand hoeft bang te zijn om te zeggen wat hij of zij denkt."

Volgens de Britse staatsrechtkundige Lord Lisvane zou dat alleen maar kunnen door het indienen van een motie van wantrouwen tegen de premier, waarbij er direct een opvolger van Johnson wordt aangewezen.

'Constitutionele crisis'

Ook Philip Hammond, tot voor kort minister van Financiën onder de opgestapte Theresa May, spreekt schande van het monddood maken van het parlement. Elke poging daartoe zou 'een constitutionele crisis' veroorzaken, zei hij vandaag op BBC Radio.

Volgens Hammond moet premier Johnson doen wat hij heeft beloofd: een deal sluiten met de EU. Als Johnson de lat bij de onderhandelingen zo hoog leggen dat een no deal-brexit onvermijdelijk is, zou dat volgens Hammond 'verraad' zijn naar het Britse volk en de uitslag van het referendum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore