Economie

Economie groeit door ondanks escalerende handelsoorlog

14 augustus 2019 09:30 Aangepast: 14 augustus 2019 12:07
Een ijsverkoper op het Binnenhof deze zomer. Beeld © ANP

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2019 met 1,8 procent gegroeid, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie met 0,5 procent. Daarmee is de groei al drie kwartalen gelijk. Dat blijkt uit de laatste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veel investeringen 

De economische groei was het afgelopen kwartaal vooral te danken aan meer investeringen. Zo werd er meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen, machines en vervoersmiddelen zoals vliegtuigen.

Ook consumptie door huishoudens (1,7 procent) en het handelssaldo (een exportgroei van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder) droegen bij aan de groei van het bruto binnenlands product (bbp). Dat laatste is verrassend gezien de stagnerende wereldhandel, en hebben we vooral te danken aan de dienstensector.

Wat verder opvalt is de groeiende productiviteit van zowel energiebedrijven (6,2 procent) en bouwbedrijven (5,1 procent). Daartegenover staat juist de stagnerende industrie, terwijl de bedrijfstak delfstoffenwinning zelfs opnieuw kromp.

Over het gehele afgelopen jaar groeide de Nederlandse economie met 2,5 procent, iets minder dan de 2,6 procent waarop was gerekend. Daarmee kwam de economie in rustiger vaarwater na het wonderjaar 2017, toen er een groei van bijna 3 procent werd behaald. Positief van 2018 was dat er sprake was van zogenaamde brede groei: de consumentenuitgaven, investeringen, export: allemaal namen ze toe.

Toekomst toch onzeker

Ondertussen blijft de nabije toekomst vol onzekerheden. Zo is er de vrees voor de gevolgen van brexit en de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Die heeft naar verwachting ook grote gevolgen voor de Nederlandse economie.

Want hoewel dit bij ons niet direct hoeft te leiden tot een recessie, denken veel analisten dat bij aanhoudende of hogere importheffingen ook Nederland meegesleurd wordt. Als daardoor de wereldeconomie afkoelt, zullen ook Nederlandse bedrijven minder kunnen exporteren.

Hierdoor denken economen van ABN Amro dat de Nederlandse economie in 2020 minder hard zal groeien; 0,9 procent in plaats van de eerder voorspelde 1,1 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsconflict sleurt Nederland mee, economie 'in blessuretijd'

Krimp in Duitsland

Een andere belangrijke indicator is de economie van onze oosterburen, waarmee de onze nauw verweven is. Bijna een kwart van onze export gaat naar Duitsland en bijna een vijfde van onze import komt er vandaan. 

Maar in Duitsland kromp de economie het afgelopen kwartaal met 0,1 procent, vergeleken met het kwartaal ervoor. De vooral op export gerichte Duitse economie kwam ook op jaarbasis gezien tot stilstand, door een sterk dalende uitvoer van zowel goederen als diensten. Ondertussen zwakte ook de binnenlandse economie in Duitsland af.

Eerste tekenen

Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS wijst op de gevolgen hiervan. "Een jaar geleden deed de Nederlandse industrie het nog hartstikke goed, maar inmiddels is er nog maar een klein plusje over."

Dat komt volgens hem door de matig draaiende industrie in Duitsland. Van Mulligen: "Dat zie je ook terug in de export. De Nederlandse industrie is een belangrijk toeleverancier van de Duitse, en die export in Duitsland kromp toch echt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van