Economie

Koffietentjes vullen gaten in winkelstraat

30 augustus 2016 14:18 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
Beeld © Getty Images

De gaten die door de vele faillissementen zijn geslagen in de winkelstraat worden vooral opgevuld door cafétjes en tijdelijke winkels. Dat blijkt uit onderzoek van de NVM.

De makelaarsvereniging deed onderzoek naar vastgoed in tien grote winkelsteden, die ook hard zijn getroffen door de vele faillissementen van grote ketens. Begin dit jaar stond er alleen al door de teloorgang van V&D, Aktiesport, Scapino en Perry Sport als ruim 430.000 vierkante meter winkeloppervlak leeg in Nederland.

Nieuwe functie voor winkelpanden

De NVM ziet dat veel panden in de winkelstraat een nieuwe functie krijgen. Steeds meer gebouwen worden van winkel omgebouwd tot daghoreca: cafeetjes of koffietentjes waar mensen tussen het winkelen door even iets kunnen eten of drinken. De zaken zijn bittere noodzaak voor gemeenten, zei retailexpert Cor Molenaar eerder tegen RTL Z. "Als je als gemeente de binnenstad niet heel snel aantrekkelijker maakt, slaat de verpaupering toe."

Het is voor nieuwe (kleine) ondernemers de laatste jaren dan ook een stuk makkelijker geworden om ertussen te komen. De vraag naar winkelpanden nam af, terwijl het aanbod juist toenam.

Pop-ups populair

Verder signaleert de NVM dat een steeds groter deel van de winkelpanden slechts tijdelijk gehuurd word, bijvoorbeeld voor pop-up stores. Op de beste locaties in de stad zijn langlopende huurcontracten nog wel de standaard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van