Economie

Zakenreis Britten wordt hele kluif na brexit

13 augustus 2019 16:42 Aangepast: 13 augustus 2019 16:43

Britse zakenreizigers kunnen hun borst natmaken bij een no-deal brexit. Reizen door Europa wordt veel ingewikkelder dan gedacht, waarschuwt EY.

Volgens consultants van EY kunnen Britse zakenreizigers naar huis gestuurd worden, of zelfs flinke boetes krijgen als ze niet over de juiste papieren beschikken na 31 oktober. Op die datum staat de Britse uittreding uit de Europese Unie gepland. 

Substantiële verandering

"Vanaf 1 november zullen bedrijven zich moeten verdiepen in de migratieregels van elk van de EU-lidstaten. Dit is een substantiële verandering voor bedrijven die gewend zijn geraakt aan de flexibiliteit van het vrije verkeer", aldus Seema Farazi van EY, in gesprek met FT.com

Het vrije verkeer regelt onder meer dat inwoners van de Europese Unie vrij kunnen reizen door de lidstaten van de EU. Mensen van buiten de Europese Unie hebben daar doorgaans werkvergunningen en visa voor nodig.

Harde brexit

Sinds Boris Johnson premier is van het Verenigd Koninkrijk is de kans op een zogenoemde harde brexit groter geworden, vrezen brexitwatchers. 

Johnson heeft meerdere keren aangegeven koste wat kost de Europese Unie te willen verlaten op 31 oktober. Ook als er dan geen akkoord is, waarin afspraken over vrij reizen zijn gemaakt. 

Bij een no deal kunnen ook Nederlandse zakenreizigers en toeristen niet meer zomaar naar het Verenigd Koninkrijk reizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore