Economie

Crisis dreigt in Argentinië: peso, obligaties en beurskoers keihard onderuit

13 augustus 2019 08:53 Aangepast: 13 augustus 2019 09:59
President Mauricio Macri verloor een voorronde van de presidentsverkiezingen. Beeld © EPA

Een onverwachte nederlaag voor de zittende Argentijnse president Mauricio Macri in een voorverkiezing heeft paniek veroorzaakt onder beleggers. Beleggers dumpten de nationale munt, obligaties van het land en aandelen op de beurs in Buenos Aires. Het land lijkt af te stevenen op een nieuw faillisement.

Zoals op de Argentijnse beurs, de S&P Merval Index. De handel daar eindigde met een verlies van bijna 38 procent, de grootste koersdaling ooit op een dag voor de graadmeter, meldt Bloomberg

De Argentijnse peso kapseisde ten opzichte van de dollar. Voor een dollar krijgen beleggers nu 52 peso, dat waren er gisteren nog 45. Staatsobligaties van het Zuid-Amerikaanse land gingen ook in de uitverkoop: de aan de dollar gekoppelde staatsleningen werden gemiddeld 25 procent minder waard, meldt Bloomberg.

Mix van slecht nieuws

"Een obligatie die over twee jaar aflost, noteert nog maar 65 cent op de dollar", vertelt Jacob Schoenmaker, beurscommentator van RTL Z. "De kans dat Argentinië voor de negende keer in haar geschiedenis de schulden niet terugbetaalt, wordt dan ingeschat op 35 procent binnen twee jaar tijd."

Dat de munt, aandelenkoersen en rente op obligaties tegelijkertijd zo hard in waarde daalden, is niet meer voorgekomen sinds de economische crisis van 2001 in het land, blijkt uit data van Refinitiv, schrijft Reuters. Dat leidde uiteindelijk tot een faillissement.

Onverwacht grote nederlaag

De reden voor de paniek is een onverwachte nederlaag van de zittende president Mauricio Macri in een voorverkiezing in aanloop naar de presidentsverkiezingen in oktober. Hij verloor van Alberto Fernández van de links-populistische peronisten. "Er was wel gerekend dat hij zou winnen, maar dan met een nipte voorsprong. In oktober zou het dan allemaal goed komen", vertelt Jacob Schoenmaker, beurscommentator van RTL Z. 

Beleggers hebben het niet op deze partij, omdat die al heeft aangekondigd dat het bestaande afspraken met het IMF wil openbreken over het terugbetalen van schulden. Vorig jaar kreeg het land een noodlening van in totaal 48,7 miljard euro van het IMF om de waardedaling van de peso op te kunnen vangen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Argentinië krijgt 7 miljard extra van het IMF om economie te redden

Domino-effect op andere economieën

De links-populistische peronisten waren in de jaren 2003-2015 aan de macht en berucht om hun afkeur van vrijhandel en internationale handelsverdragen. Dat maakte het land destijds een paria op de internationale markten. Macri heeft het land juist op het spoor gezet van een op de vrije markt gerichte hervormingspolitiek.

Een crisis in Argentinië zou een domino-effect kunnen veroorzaken in andere opkomende economieën. "En het zou niet voor de eerste keer zijn dat dat de katalysator is voor een mondiale beurskrach", legt Schoenmaker de stress onder beleggers uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodlening van 42 miljard euro: dit gaat er mis in Argentinië

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van