Economie

Noodmaatregel aan de pomp in Portugal: maximaal 25 liter tanken

12 augustus 2019 15:54
Een tankwagen in Portugal krijgt politiebegeleiding na een massale truckersstaking. Beeld © AFP

Portugal heeft een rantsoenering afgekondigd voor brandstof. Autobezitters mogen per keer maximaal 25 liter brandstof tanken. De regering hoopt zo de gevolgen van een massale truckersstaking op te vangen.

Zo'n tweeduizend vrachtwagenchauffeurs hebben het werk neergelegd, omdat ze een hoger salaris willen. Het is onduidelijk hoe lang de staking gaat duren. 

Onderhandelingen weer oppakken

De staking is afgekondigd door de grootste truckersvakbond in Portugal, die ongeveer 750 van de 900 tankwagenbestuurders in het land vertegenwoordigd. De chauffeurs willen de komende drie jaren een stevige salarisverhoging: van 630 euro per maand nu naar 900 euro in 2022.

Werkgevers zeggen dat ze niet aan die eis tegemoet kunnen komen. Premier Antonio Costa roept beide partijen op om de onderhandelingen weer op te pakken.

Veiligheidsdiensten inzetten voor vrachtvervoer

Onder de stakende truckers zijn veel tankwagenbestuurders, maar ook chauffeurs uit andere sectoren. Om een tekort aan brandstof en vers voedsel te voorkomen, dwingt de centrumlinkse regering vrachtwagenchauffeurs om een minimaal volume te vervoeren. De brandstofvoorziening aan de hulpdiensten en vliegvelden moet sowieso van kracht blijven.

Het openbaar vervoer moet in ieder geval voor 75 procent van brandstof worden voorzien en tankstations voor 50 procent. Ook moet alle bederfelijke etenswaar en minimaal de helft van de gewone kruidenierswaren geleverd worden.

De regering dreigt anders een zelden gebruikte wet in te zetten om de vrachtwagenchauffeurs weer aan het werk te krijgen. De regering denkt erover medewerkers van de Portugese veiligheidsdiensten met een groot rijbewijs in te zetten voor het vrachtvervoer.

Nog getankt

Sommige tankwagens die vandaag brandstof kwamen leveren, werden begeleid door de politie. Bij de tankstations is (nog) geen sprake van wachtrijen, omdat veel mensen afgelopen weekeinde nog hebben getankt. 

Boeren in Portugal zijn bang dat ze hun versproducten, zoals sla en tomaten, niet in de winkel krijgen voordat ze gaan rotten. Zuivelboeren waarschuwen dat ze dagelijks wellicht miljoenen liters melk moeten weggooien door de staking.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore