Economie

Nieuwbouwhuis? Grote kans dat 5G je geen sneller internet oplevert

09 augustus 2019 16:07 Aangepast: 09 augustus 2019 20:37
Beeld © ANP

De komst van 5G belooft veel sneller mobiel internet op te leveren. Maar het lijkt lang niet voor iedereen een grote verbetering te zijn. Zeker in goed geïsoleerde (nieuwbouw)huizen kun je problemen ervaren met je bereik en mobiele internetverbinding.

Mensen die nu al worstelen met hun 4G telefoonverbinding in huis of op kantoor krijgen straks mogelijk helemaal geen betere verbinding. 5G dringt namelijk veel moeilijker binnen, zeker in nieuwe huizen en kantoren met dikke betonnen muren en isolatielagen.

Het probleem met 5G is dat het signaal wordt uitgezonden op een hogere frequentie. Maar die hogere frequentie bestaat uit kortere golfjes, en die komen nog minder makkelijk door dikke muren heen.

Alleen bellen op het balkon

Anne Verstegen worstelt met dat probleem op haar 4G-verbinding. Als ze thuis wil bellen verstaat zij mensen prima, maar aan de andere kant van de lijn horen mensen haar met gestotter en gehaper. "Eigenlijk kan ik alleen bellen op het balkon. Binnen in ons huis is niet tot nauwelijks bereik."

Verstegen woont sinds 2016 in een nieuwbouwappartement in Nijmegen. "Het is een fijne plek en goed geisoleerd." Maar dat zorgt dus wel voor verbindingsproblemen. Het signaal van 4G komt niet genoeg door de muren heen. Ze lost het deels op door via wifi te bellen. "Vrienden en familie weten dat zij mij via WhatsApp moeten bellen, maar zelfs dat geeft soms problemen." 

Bovendien moet er dan wel eerst een wifi-router staan. Lachend vertelt ze: "Bij het installeren van de router had ik telefonisch contact met een monteur. Die vroeg of ik bij de router kon gaan staan, die in de meterkast staat. Maar dat kon dus niet, want bij de meterkast hebben we geen bereik."

Anne Verstegen heeft in haar nieuwbouwappartement alleen op het balkon goed bereik. Anne Verstegen heeft in haar nieuwbouwappartement alleen op het balkon goed bereik.

Doordringkracht

Vanaf 2020 wordt de uitrol van het nieuwe, verbeterde 5G-netwerk verwacht. De beloftes liegen er niet om: meer toepassingen, een beter netwerk en een snellere verbinding.

Toch is het niet meteen een oplossing voor mensen als Anne Verstegen, legt Bart Smolders van de TU Eindhoven uit. "Waar goed geïsoleerde huizen mee worstelen, is de mate waarin signalen doordringen. Radiogolven hebben maar een bepaalde 'doordringkracht'. Hoe dikker de muur, des te moeilijker dringt het signaal door."

Frequenties komen minder ver

Daarbij speelt de hoogte van de frequentie van de radiogolf een rol. In het 5G-netwerk worden straks meerdere frequenties gebruikt. De eerste is 700-2100 megahertz. Smolders: "Dat is een lagere frequentie, die vergelijkbaar is qua snelheid met 4G. Die frequentie heeft ook een vergelijkbare doordringkracht." Mensen die nu dus problemen ondervinden met 4G, zullen die waarschijnlijk behouden.

De andere frequenties - 3,5 en 26 gigahertz - zijn veel hoger en zorgen voor een veel snellere verbinding dan het huidige 4G. Maar deze frequenties komen veel minder ver, legt Smolders uit. "Dat komt doordat radiogolven zich steeds meer als licht gaan gedragen naar mate ze hoger worden. De reikwijdte van een signaal neemt sneller af en dringt dus ook minder ver door."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Series downloaden in een paar seconden: zó snel is 5G

Relatieve achteruitgang

Voor mensen die nu verbindingsproblemen hebben gaat 5G dus geen oplossing zijn, maar ook voor mensen die nu wel 4G ontvangen kan 5G aan gaan voelen als een achteruitgang. "Laten we voorop stellen dat de daadwerkelijke verbindingssnelheid voor niemand minder wordt. Maar stel dat op je werk al wel de 3,5 gigahertz-verbinding beschikbaar is, dan raak je daar gewend aan en ga je dat dus als de standaard zien. Als je dan thuis dat signaal niet ontvangt omdat de hogere frequentie niet door je muur doordringt, voelt dat opeens trager aan."

Toch is 5G absoluut geen mislukking, stelt Smolders. "Snelheid is niet het voornaamste doel van 5G. 5G biedt een hele hoop extra mogelijkheden, waardoor apparaten onderling kunnen communiceren. Dat is van belang bij zelfrijdende auto's bijvoorbeeld. Ook kunnen op het signaal veel meer apparaten tegelijkertijd werken. Dat heeft niet gelijk iets met snelheid te maken, maar meer met de hoeveelheid data die het aankan."

Oplossingen voor een snellere verbinding

Bovendien zijn er volgens de hoogleraar zat oplossingen te bedenken. "Bijvoorbeeld een kleine antenne aan de buitenkant van je huis. Die zendt het signaal dan door een kabeltje door de muur en vervolgens met een antenne binnen weer uit over het huis. En ik verwacht dat telecomproviders zelf ook met kastjes kan komen om het signaal in huis te versterken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van