Economie

Naar de kust? Pas op je portemonnee, zakkenrollers zijn er veel actiever

12 augustus 2019 06:17 Aangepast: 12 augustus 2019 08:06
De meeste slachtoffers van zakkenrollers niet uit de gemeente komen waar het misdrijf plaatsvindt. Beeld © ANP

Zakkenrollers houden van toeristen en dagjesmensen, blijkt uit cijfers van het CBS. Aan de Nederlandse kust zijn zakkenrollers in juli en augustus actiever dan in de rest van het jaar.

In Nederlandse kustgemeenten werden in juli en augustus meer dan gemiddeld meldingen van zakkenrollerij gedaan in de afgelopen drie jaar, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de rest van Nederland worden er in deze twee zomermaanden juist minder meldingen dan gemiddeld gedaan.

Ook andere 'kleine vermogensdelicten', zoals diefstal van telefoons, zonnebrillen of fietsen, komen aan de kust veel vaker voor in juli en augustus. Een kwart van de fietsen wordt in deze twee maanden gestolen.

Toeristen als doelwit

Een logische verklaring voor de toenemende kleine misdaad is het aantal toeristen dat de Nederlandse kust bezoekt. Tijdens de zomerpiek zijn de kustgemeenten goed voor ruim vier miljoen overnachtingen per maand. Dat is in geen enkele andere toeristische regio zo hoog. Daarnaast trekt de kust veel dagjesmensen.

Dat is ook te zien aan het feit dat de meeste slachtoffers van zakkenrollers niet uit de gemeente komen waar het misdrijf plaatsvindt. Slechts 27 procent van de gedupeerden woont in dezelfde gemeente. Bij gestolen fietsen ligt dat aandeel een stuk hoger, namelijk op 62 procent.

Het aantal diefstallen dat wordt gemeld bij de politie is overigens relatief laag als je het aantal toeristen in ogenschouw neemt. Gemiddeld werden er tijdens de zomerpiek aan de kust 290 gestolen fietsen, 50 gerolde zakken en 345 overige diefstallen per maand gemeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Big data voorspelt: in deze wijken is de kans op inbraak het grootst

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`